Ekskluzivni klub

Puno više od – extravergine. Ulje vodnjanske braće Chivalone među najboljima na svijetu, ovo je njihova priča

Edi Prodan

Tedi i Sandi Chiavalon

Tedi i Sandi Chiavalon

Naša suradnja s institucijom iz Firence ne završava, ona se nastavlja, ili tek počinje. Nije sve »extravergine« jednako, postoji i EQOO, učinit ćemo sve da se ta oznaka prometne u onu koja jamči najvišu kvalitetu, kaže Tedi Chiavalon



Zakonodavstva najsnažnijih maslinarskih država svijeta, ponajprije Španjolske i Italije iz koje i sam dolazim, postavljena su tako da štite masovnost, da omogućavaju većini ulja koja se pojavljuju na tržištu zvučnu i naizgled prestižnu odrednicu kvalitete – extravergine.


Na taj se način, posebno u državama koje nemaju neposredno iskustvo s proizvodnjom i konzumacijom maslinovog ulja, lakše prodire na tržište, ali se stvara i krajnje nefer odnos prema najboljim proizvođačima maslinovih ulja među koje svakako ide i niz istarskih maslinara. Vi danas naprosto nemate način kako izdvojiti najbolje od sasvim prosječnih ulja jer u konačnici svi su – extravergine. Upravo stoga odlučili smo se na stvaranje ekskluzivnog kluba izvrsnosti sa sjedištem u Firenci čiji je naziv Il Magnifico. Vidite, unutar tog kluba dolaze uistinu najbolji na svijetu koji dobivaju oznaku EQOO – Extra quality olive oil. A to je puno, puno više od – extravergine.


Istaknuo nam je to jedan od čelnih ljudi Magnifica, Emiliano Biagi, koji je zajedno s kolegom Matiom Barciullijem doputivao u Vodnjan, na veliki event i svečanost uljare Chiavalon. Na druženje više od 250 ljudi koji imaju itekakav značaj u razvoju te uljare, ali i u svijetu gastronomije, poljoprivrede, svih onih djelatnosti čiji je zajednički nazivnik u konačnici – sreća oko stola za kojim se blaguje.


 Izvrsnost iznad svega / Foto DANI CELIJA

Izvrsnost iznad svega / Foto DANI CELIJA




 


Tri razloga


Biagi i Barciulli su s veseljem doputovali u Vodnjan, iako je drugospomenuti gost inače i jedan od glavnih menadžera Antinorija, tvrtke poznate po jednima od najkvalitetnijih talijanskih i svjetskih vina, te se istinski oduševili ne samo kvalitetom i tržišnim nastupom Chivalona, nego i arhitekturom uljare, kao i cjelokupnim krajobrazom Istre.


Obitelj Chiavalon na okupu

Obitelj Chiavalon na okupu / Foto Chiavalon



Braća Sandi i Tedi Chivalon su veliki vodnjanski maslinarski skup, koji će sasvim sigurno biti obilježen kao jedan od najvažnijih u budućem razvoju hrvatskoga maslinarstva, organizirali iz najmanje tri razloga: 25 godina bavljenja obiteljskim maslinarstvom, 15 godina suradnje s dizajnerskim studiom Davora Brukete i Nikole Žinića koje je od njih stvorio istinski uspješan brand te, u logičnom nizu možda i očekivano – proglašenjem najbolje maslinarske tvrtke na svijetu, priznanjem i dodjelom maslinarskog Oscara koje su dobili na nedavnom ultrastrogom ispitivanju kvalitete Il Magnifica.
– Najbolje maslinovo ulje na svijetu prema ocjeni najstrožeg sustava vrednovanja takvih ulja sasvim je sigurno fantastično priznanje. Ali koliko god nas dvojica bili najeksponiraniji u čitavoj priči, ničeg, baš ničeg ne bi bilo bez naših obitelji i bez baš svakog našeg zaposlenika ili ljudi koji sezonski rade s nama. Maslinarstvo je uvijek uspjeh kolektiva, ne pojedinca, istaknuo je Tedi Chiavalon koji je i osobno vodio velike bitke unutar Parlamenta EU-a gdje je održao predavanja putem kojih je zahtijevao drukčije vrjednosno ocjenjivanje maslinovih ulja.


Foto Chiavalon

Foto Chiavalon



Nije mu uspjelo jer talijansko-španjolski lobiji su u svemu tome bili prejaki, no zahvaljujući razvoju sustava Il Magnifico, i ta priča polako dolazi na svoje mjesto.
– Slijedimo li primjer vina, svima je nama danas jasno kako boca vina može imati cijenu dvadeset ili više eura. Kad se to isto napravi s najkvalitetnijim maslinovim uljima, onda je to pretjerivanje. Tako to tvrde najsnažnije tvrtke i njihovi lobiji jer oni žele zasipati tržište proizvodima od pet eura po litri koji možda ni toliko ne vrijede. Hoće, u godinama koje dolaze, sasvim sigurno hoće i maslinova ulja dosegnuti bitno veće vrijednosti, napravit će se naprosto distinkcija između prosjeka do kojeg se dolazi industrijskim putem i finih monosortnih ulja koja imaju sasvim drukčiji tretman, pozicije, preradu, istaknuo je dodatno Biagi.


Foto Chiavalon

Foto Chiavalon


Sportske legende Milana, ali i Carlo Ancelotti


S obzirom na to da sam istinski nogometni fan, mogu se pohvaliti da moje ulje zahvaljujući Zvonimiru Bobanu redovito koriste mnogi igrači i sportske legende Milana, ali i Carlo Ancelotti, trener madridskog Reala, istaknuo nam je Tedi Chiavalon.
Drugim riječima, najbolje ulje svijeta to uistinu jest jer bilo je i u finalu najznačajnijeg klupskog nadmetanja na svijetu – Lige prvaka.
A s obzirom na to da je Tedi Chiavalon veliki navijač Milana, dan nakon povratka titule u vitrine jednog od najtrofejnijih klubova Italije i svijeta bio je posebno svečan i u Vodnjanu.
Iz tog razloga u event se putem telefonskog razgovora uključio i Ariedo Braida, karizmatični dugogodišnji sportski i generalni direktor Milana koji je obećao da prvom prigodom dolazi u Vodnjan. Kreator možda najboljeg Milana u povijesti sasvim sigurno prepoznaje najbolje. Pa i onda kad u središtu pozornosti nije nogometna lopta, nego – maslinovo ulje.

 


Slavni škartoc


Velika svečanost za 250 ljudi uljare Chiavalon imao je i drage goste, bolje rečeno dugogodišnje suradnike i prijatelje kojima ulja Chiavalon duguju velik dio prepoznatljivosti i odlične istaknutosti na tržištu: čelne ljude dizajnerske tvrtke Bruketa&Žinić&Grey.
– Svojedobno smo uočili da im je sadržaj fantastičan, tržišni nastup bezličan, istaknuo je Davor Bruketa, da bi se na njega odmah nadovazeo – Sandi Chiavalon.
– Obiteljsku tradiciju proizvodnje ulja započeo sam prije 25 godina. Prvo desetljeće povećavali smo vrlo skromno količinu, da bismo 2007. došli u zonu od skoro dvije tisuće litara. Kvaliteta nam je bila vrhunska, ali trebalo je čitavu priču izbrendirati, približiti je navikama modernog svijeta. I tad se događa ponuda Davora Brukete i Nikole Žinića, vlasnika etabliranog dizajnerskog studija Bruketa&Žinić&Grey koji su nam, Tediju i meni, ponudili suradnju. Super, pristajemo, no nemojte misliti da smo u stanju platiti vašu uslugu, istaknuo sam im tada, prije punih 15 godina. Rekli su mi kako nema problema, uvjet je samo da prihvatimo njihovo rješenje: riječ je bila ne o etiketi, nego o boci uvučenoj u posebno dizajnirani »škartoc«, s nemalo je zadovoljstva istaknuo Sandi Chiavalon.
Stručna, ali i svaka druga javnost je bila odmah oduševljena i od tada teče silni uspjeh uljare Chiavalon. Uostalom vidjevši škartoc, koji je prigodom 15-godišnje suradnje s B&Ž&G studijom dobio svoju ovodobnu repliku u svega tisuću primjeraka, najpoznatiji rovinjski gospodarstvenik je odmah otkupio 95 posto njihove produkcije iz te godine.


Maslinici braće Chiavalon / Foto CHIAVALON

Maslinici braće Chiavalon / Foto CHIAVALON



Danas, kad su kvaliteta i tržišni nastup itekako usklađeni, Il Magnifico je uljima Chiavalon dodijelilo tri zvjezdice te ih proglasio najboljima na svijetu.
– Naša suradnja s tom značajnom institucijom iz Firence ne završava, ona se nastavlja, ili tek počinje. Velik je posao pred nama, mora se napraviti distinkcija na tržištu, mora se kupcima točno poručiti zbog čega naša ulja ne mogu dobiti za nekoliko eura, moraju shvatiti da vrijede svakog eura ili kune koji se za njih traže. Nije sve »extravergine« jednako, postoji i EQOO, učinit ćemo sve da se ta oznaka prometne u onu koja jamči najvišu kvaliteu, dodao nam je u čitavoj toj zanimljivoj i prosperitetnoj priči Tedi Chiavalon.


Sandi Chiavalon / Foto CHIAVALON

Sandi Chiavalon / Foto CHIAVALON



S punim pravom jer Istra, a ako bude više odgovornosti što se također već vrlo jasno razaznaje i svi ostali maslinorodni dijelovi Hrvatske, šanse da se Lijepa Naša prometne u proizvođača najkvalitetnijih ulja na svijetu su jako, jako velike.
– Plan nam je dijelom funkcionirati i kao klub u kojem su okupljeni najkvalitetniji proizvođači maslinovih ulja na svijetu. U razgovoru s braćom Chiavalon, ali i našim osobnim uvidom u procese koji su značajni u Istri, već dogodine imamo u planu u naš rad involvirati desetak proizvođača s ovog čarobnog, izgledom ali i kvalitetom maslinovih ulja dijela Mediterana. Vjerujemo da će to biti jako dobro za njih, ali i za čitav prostor i njegov proboj na strana tržišta, kažu Biagi i Barciulli.


Obiteljsko nasljeđe


Od mojih najranijih dana, moja ljubav prema maslinama rasla je svaki put kada sam sa svojim djedom posjećivao naš mali maslinik. Uvijek me oduševljavao polagani rast masline, njena ljepota i dar koji nam je davala nakon puno uloženog truda.
Do 1997. uzgajali smo samo 50 maslina, starih 300 do 400 godina. Nakon bolesti moga djeda, nitko nije ostao kako bi uzgajao naše masline, tako da dok su moji vršnjaci skupljali sličice nogometaša i vozili bicikl, ja sam imao ponešto drukčiji hobi.
Moj jedini cilj je bio naučiti svaki detalj o prekrasnom stablu i proizvesti ekstradjevičansko maslinovo ulje koje bi veselilo cijelu moju obitelj. Svakako, na početku nije bilo lako, četrnaestogodišnjak koji ističe da želi raditi, može naići samo na reakciju »ah to je samo pubertet«. Međutim, moj brat Tedi i moja majka uskoro su spoznali moju strast za maslinovim stablima i priskočili mi u pomoć. S vremenom, moj je hobi označio cijeli moj život i izrastao u obiteljski posao. Znao sam da samo entuzijazam i ljubav nisu dovoljni. Stalna izobrazba i napredak također su bili potrebni. Tako da sam usporedno s radom na zemlji završio Srednju poljoprivrednu školu u Poreču i upisao Agronomski fakultet u Zagrebu. Zahvaljujući znanju, stečenom kroz godine, predstavio sam novu poljoprivredno – ekološku tehnologiju i inovacije na našem posjedu. To se svakako isplatilo te je rezultiralo velikim brojem međunarodnih priznanja za kvalitetu našeg ekstradjevičanskog maslinovog ulja – tako je Sandy opisao kako je sve počelo…

 


Predodređen za čuda


Bajka o braći čiji su preci doduše imali nekoliko maslina, ali ne i poljoprivrednu proizvodnju. Radili su tek onoliko koliko im je trebalo za osobnu potrošnju. Dvije generacije predaka Sandija i Tedija nisu se bavile maslinarstvom. Ma ni u primisli. Početak svih početaka bila je Sandijeva profesionalna orijentacija, odlučio je studirati – poljoprivredu. Na to se naslonio Tedijev izniman marketinški talent, pa prirodno povezivanje sličnih što je u priču dovelo Bruketu i Žinića, na kraju Biagija i Barciullija.


 Tedi Chiavalon / Foto Chiavalon

Tedi Chiavalon / Foto Chiavalon



Čini se kako je Vodnjan uistinu predodređen za čuda. Jer nisu Chiavaloni »samo« ponajbolji istrijanski proizvođači ulja, oni stvaraju osovinu koja već danas ima veliki globalni utjecaj s apsolutno jasnim prodorom da postane najvažnijom osovinom maslinarstva na svijetu. U samo četvrt stoljeća od kad je Sandi krenuo s nekoliko desetaka litara ulja.
Na kraju krajeva, susret u Vodnjanu je i bio koncipiran kako bi odmah dobio status – povijesnog. Prisustvovali su mu pomno odabrani stručni novinari, većina chefova i menadžera najboljih hrvatskih restorana, ljudi iz marketinških, konzularnih, vinarskih… ma svih onih krugova kojima je proboj hrvatske enogastronomije, pa tako i maslinovih ulja, u globalne visine jedan od najvažnijih poslova.
Ono što je dodatno jamstvo da će iz tog čarobnog ponedjeljka, 23. svibnja 2022. godine, izrasti nešto dramatično važno za hrvatsko poljodjeljstvo, ali i globalno maslinarstvo, bilo je silno zadovoljstvo na licima svih prisutnih. Bio je to susret fantastične kemije, baš one što stvara kapilarno povezivanje sličnih koji su sposobni – promijeniti svijet. Uostalom, zašto ne i to reći: ako su Chiavaloni u četvrt stoljeća promijenili nacionalni i regionalni pristup maslinarstvu, pa nije teško predvidjeti da će u idućem razdoblju jednakog trajanja to učiniti i s čitavim svijetom.


 Emiliano Biagi, Matia Barciulli i Sandi Chiavalon / Foto CHIAVALON

Emiliano Biagi, Matia Barciulli i Sandi Chiavalon / Foto CHIAVALON