Foto Duško Marušić Cici / Goran Stanzl PIXSELL
Neosporno je da su cijene rasle, a za to postoji niz ekonomskih objašnjenja, kaže Novotny
povezane vijesti
- Gdje uložiti novac? Poznati analitičar kaže da nekretnine možda i nisu uvijek najbolja ideja
- Analitičar o trgovinskom ratu Europske unije i Kine: ‘U ovakvim sukobima ne može biti pobjednika’
- “Mlitav zakon koji neće riješiti probleme”. Ekonomski stručnjak objasnio što je krivo kod poreza na nekretnine
Hrvatski građani plaćaju najskuplji bakalar u Europi, a tradicionalna blagdanska košarica poskupjela je 21 posto u odnosu na prošlu godinu, upozorili su u srijedu Nezavisni hrvatski sindikati. Najskuplja blagdanska košarica s bakalarom i odojkom ove godine iznosi 417 eura, srednja je 176 eura, najskromnija je 98 eura.
“Što se tiče cijena hrane u Hrvatskoj, to nije samo pitanje blagdana, statistike pokazuju da smo iznad prosjeka EU, čak smo u nekim segmentima i iznad prosjeka koji vrijedi za bogatije zemlje u EU gdje su plaće 2-3 puta veće”, izjavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever u jutrošnjoj emisiji U mreži Prvog.
Martin Evačić, predsjednik HUP-Udruge trgovine kaže kako cijene hrane u trgovinama ovise o nabavnim cijenama, a marža trgovcima pada. Smatra kako se ne može očekivati da cijene budu na razini pretpandemije.
“Cijene hrane su porasle, nekih proizvoda nema ni dovoljno, naročito voća i povrća, a problem je sada i s mesom. Cijena odojka je u nabavi za kilu 8-9 eura, a nekad je to u nabavi bilo ispod 2 eura. Što se tiče bakalara cijene se ponekad formiraju u dobavi na nerazumljive načine. Godinama se ukazuje kako nismo samodostatni u proizvodnji hrane”, rekao je.
Ekonomski analitičar Damir Novotny metodološki se ne slaže sa sindikalnom procjenom cijene košarice.
“Neosporno je da su cijene rasle, a za to postoji niz ekonomskih objašnjenja. Hrana ne bi trebala biti stvar globalnog transporta, već bi ona trebala biti lokalno proizvedena i konzumirana. Hrvatska je jedina zemlja Mediterana uz Crnu Goru koja nema dovoljno hrane da prehrani svoje stanovništvo i turiste koji dolaze.
Hrvatska je ove godine doživjela veliki porast turizma. Oko 14 milijuna ljudi je došlo u zemlju i oni kreiraju potražnju koja je u kratkom roku ogromna”, tumači Novotny.
Naglašava kako je takvu potražnju teško podmiriti iz domaćih izvora jer ih nema. Zato su, dodaje, cijene hraneu Hrvatskoj značajno više nego recimo u Italiji.
“Zanimljivo je da riba iz Hrvatske ima nižu cijenu u Italiji nego u Hrvatskoj”, zaključio je Novotny, piše HRT.