Foto Bojan Bogdanić
Svi su gosti već prepoznali da iza ovog hotela stoji srce i emocija te kako ovo nije samo komercijalni objekt i mjesto za zaradu, kaže Dunatov
povezane vijesti
Iza Stjepana Dunatova, opatijskog ugostitelja, svečano je otvorenje heritage hotela Dunatovi dvori, smještenog na njegovoj djedovini u Preku na otoku Ugljanu.
Nakon tri desetljeća i mnogih imovinskopravnih problema, Preko je tako dobilo novi hotel s četiri zvjezdice zahvaljujući Stjepanu Dunatovu, koji je svojoj djedovini udahnuo novi život, te kod Prečana prepoznatljivu »federaciju« u samom središtu mjesta pretvorio u heritage hotel, koji spaja moderno i tradicionalno, otvara novu stranicu za Prečane, ali je istovremeno prožet i obiteljskim sjećanjima.
Dunatovi dvori klasičan su baštinski hotel manjeg kapaciteta, koji svakom gostu omogućava vrhunsku uslugu, ali i privatnost koju turisti sve više traže. Ovaj hotel sve to doista i pruža, a donosi i dašak istinske povijesti, budući da je na ovom mjestu nekoć bio ljetnikovac plemića Carla Dunatova, koji je ljetnikovac dao sagraditi 1912. godine. Izgledom se savršeno uklapao u već postojeće ladanjske vile koje su krasile Zadar i njegovu okolicu toga vremena. Obogaćen dugogodišnjom gastronomskom tradicijom obitelji Dunatov, ovaj ljetnikovac postao je pravi dijamant, hotel nadomak plavetnila kristalno čistoga mora. Dunatovi dvori odišu toplinom i ljubavlju uloženima u svaki detalj njegove izgradnje.
Godine rada i truda
Iza cijelog projekta godine su rada i truda, ne samo da se pomalo zapuštena zgrada ljetnikovca obnovi, već i da se riješe mnogi imovinskopravni problemi koji su se namnožili u posljednjih 30-ak godina. Upravo zato vlasnik Stjepan Dunatov sa suzama u očima govori o povijesti i potencijalima ovog hotela. Dunatov, poznati opatijski ugostitelj, ovim se projektom vratio kući, obnovio svoju djedovinu i udahnuo joj novi život.
– Cijeli projekt proizašao je iz dugogodišnje želje da oplemenim i revitaliziram svoju djedovinu, te istovremeno obogatim turističku ponudu Preka. Ovom sam investicijom, koja je na kraju koštala 2 milijuna eura, ispunio dugogodišnju želju svoje obitelji, bez čije ljubavi i potpore ne bismo niti bili na ovom svečanom otvorenju, kazao je Dunatov.
Na dan otvorenja hotela proslavio je i rođendan.
– Želja mi je u Preku pokrenuti investicije i otvaranje novih objekata, te podignuti kvalitetu turističke ponude, ali i cjelokupnog životnog standarda domaćeg stanovništva. Nudit ćemo gastronomske doživljaje, ono u čemu smo najbolji i najpoznatiji, a razlikovat ćemo se od drugih hotela i drugih destinacija na ovom području po tome što ćemo činiti oazu u kojoj će gost naći svoj mir. Gostima ćemo nuditi cjelokupnu uslugu i luksuz koji su im potrebni na odmoru, da se opuste i dožive otok Ugljan i njegove divne ljude, kazao je Dunatov.
Prva ljubav i struka
Priča iza ovog hotela stara je više od 30 godina, te je iza nje puno emocija i bogata povijest. Ljetnikovac je dugo godina bio u vlasništvu obitelji Dunatov. Stjepan ga je zbog velike želje i emocionalne povezanosti s Prekom iznajmio od Republike Hrvatske, jer je ona u zadnja tri desetljeća prošla kroz velike promjene i imovinske zavrzlame.
– Javio sam se na natječaj za zakup i napokon počeo s ostvarenjem dugogodišnjeg sna moje obitelji. Moj djed danas nije s nama, no zasigurno nas ponosno gleda i pozorno prati kako ćemo oplemeniti njegov ljetnikovac, istaknuo je Dunatov.
U procesu obnove hotela nisu ga zaobišli problemi koje je uzrokovala pandemija koronavirusa i porast cijena građevinskog materijala.
– Za pola milijuna eura probili smo početni budžet za izgradnju, te smo u projekt obnove i revitalizacije ovog ljetnikovca uložili dva milijuna eura koji će nam se, siguran sam, vrlo brzo vratiti jer iza nas je građevina koja je toliko lijepa i bogata, kojoj se jednostavno ne može odoljeti. Startali smo u svibnju te su nas klijenti odmah prepoznali. Potražnja za naših 14 soba vrlo je velika te će naši gosti imati jedinstven doživljaj mediteranskog ambijenta u maloj otočnoj sredini. Pruži ćemo im priliku da se zaista odmore i napune baterije, uživaju u čistom moru i najboljoj domaćoj spizi, kazao je Dunatov.
Dodaje kako je kuharstvo njegova prva ljubav i struka.
– Profesija je to koju sam naslijedio od svog oca, te sva svoja znanja i iskustvo namjeravam primijeniti u našem malom restoranu koji zasad poslužuje samo goste hotela, no čim se smire dojmovi i poslože zadnje kockice, svoja ćemo vrata otvoriti za sve posjetitelje, istaknuo je Dunatov.
Više domaćih radnika
Već više od 20 godina na Kvarneru gradi karijeru prepoznatljivog kuhara i vrhunskog ugostitelja.
– Otvorenje ovog hotela kruna je moga rada i mjesto na kojem se mogu vidjeti i prepoznati sve moje jedinstvene ideje. Svi su gosti već prepoznali da iza ovog hotela stoji srce i emocija te kako ovo nije samo komercijalni objekt i mjesto za zaradu, iako nam je cilj uvijek biti profitabilnima. Svojim djelatnicima želim pružiti sigurnost i priliku da imaju stabilan i dugoročan posao, da ostanu u svojoj zajednici, tu se razvijaju, odgajaju obitelji, vide svoju budućnost, rekao je Dunatov.
Opatijski ugostitelj poznat je po kvalitetnoj gastronomskoj baštini, koju prenosi u Preko.
– Gostima ćemo pružiti jedinstveno gastronomsko iskustvo koje neće iskusiti nigdje u Zadarskoj županiji. Nudimo nova, moderna jela prožeta tradicijom i to po povoljnim cijenama. Fokusirani smo na opskrbu domaćim namirnicama. Imamo i svoj vrt, pristup kvalitetnim morskim plodovima i mesu divljači koja nastanjuje otok. Radimo fuziju otočne kuhinje. Tradicionalne ćemo otočne proizvode, kao što su bob, artičoka i grašak prezentirati na nov, moderan način, koji u suštini ima isti okus kao jela koja sam jeo u djetinjstvu. Cilj nam je biti samodostatnima i svojim jelima crtati sliku otoka Ugljana i ovog dijela jadranske obale, istaknuo je Dunatov.
Trudi se u svoj tim utkati što više entuzijazma i zaposliti što više domaćih radnika.
– Ni mi nismo imuni na probleme tržišta rada, te nam je vrlo teško pronaći dovoljno kvalificiranih radnika, no ustrajemo u našem naumu. Pokušat ćemo napraviti sve što možemo kako bismo napravili što bolji posao i lokalnoj zajednici pružiti priliku da se predstavi na nov način, dodao je Dunatov.
Budućnost otoka
Investirati dva milijuna kuna u nov hotelski objekt u maloj otočnoj zajednici, koji se mora prilagoditi postojećim prilikama i ograničenjima prije nego što ih može promijeniti, dvosjekli je mač. Hotel će raditi sezonski, a Dunatov se nada kako će njegova inicijativa u dogledno vrijeme poslužiti kao primjer dobre poslovne prakse u promjeni turističke ponude malih mjesta na jadranskoj obali.
– Često se raspravlja o tome zašto investitori ne dolaze na otoke i druga mala mjesta diljem obale. Ova kuća bi na kopnu vrijedila upola manje nego na otoku. Svi troškovi koje smo podmirili skuplji su na otocima, tako da smo zapravo na otoku napravili jedan objekt, dok bi za iste troškove na kopnu uredili dva. Zbog toga se poduzetnicima koji sutra žele ulagati u otočnu infrastrukturu trebaju omogućiti dobre prilike te ih na vrijeme upoznati sa svim izazovima posla, kazao je Dunatov.
Želja mu je u hotel na Preku utkati sve dobre primjere iz njegove dugogodišnje karijere na Kvarneru.
– Sve se moje iskustvo u ugostiteljstvu može precrtati na ovu sredinu. Sve što znam prenio sam tu. Najviše sam ponosan na činjenicu da sam oko sebe uspio okupiti mladu i entuzijastičnu ekipu koja mi vjeruje i želi učiti od mene. Za sada zapošljavamo lokalno stanovništvo, te nam je želja nastaviti raditi u tom smjeru. Sve što radim tu i što želim ostvariti je za boljitak Preka i lokalnog stanovništva, pojasnio je Dunatov.
Uvjeren je kako se otvaranjem heritage hotela Dunatovi dvori otvara nova stranica u turističkom životu Preka, koji ima sve potencijale i mogućnosti da bude odredište najviše kvalitete.
– Drago nam je da se scena mijenja te će u dogledno vrijeme doći do daljnje obnove zapuštenih objekata. Hrabro idemo naprijed, pokušavamo raditi bez stresa i uživati u najboljem od našeg truda i ljepote Preka. Ovo je mala sredina, koja nažalost još uvijek nema sve uvjete za cjelogodišnji turizam. Pa i u Opatiji se objekti zatvaraju na nekoliko mjeseci tijekom zime. Ne robujemo ničijim očekivanjima, radimo svoj posao najbolje što možemo u uvjetima u kojima živimo, zaključio je Dunatov.
Mala turistička revolucija
Da će otvorenje Dunatovih dvora biti kotačić koji će pokrenuti turizam u Preku, nada se i direktor TZ-a Preko Ivan Košta, koji nam je kazao kako je ostvarenje ovakvog ulaganja velik korak naprijed za cijelu zajednicu, naročito sada, kada se turistička sezona vraća punom snagom.
– Preko je mala zajednica s izrazito jakim turističkim potencijalom, što je Stjepan prepoznao prije mnogo godina. Zahvaljujemo mu na njegovoj viziji i upornosti, zbog koje Preko postaje prepoznatljivom i kvalitetnom turističkom destinacijom. Značajna je ovo investicija u našu zajednicu jer turističku pred i posezonu popunjavaju upravo ovakvi kapaciteti. Zdanje je ovo s početka 20. stoljeća, moderno uređeno i oplemenjeno tradicionalnim elementima. Ovo je samo jedno u nizu ovakvih zdanja koja se protežu mjestom i cijelim Ugljanom, te se nadam da će ova Stjepanova investicija pokrenuti val novih obnova. Otvaranjem ovakvog hotela pruža nam se prilika da obogatimo turističku ponudu smještajnih kapaciteta i odmaknemo se od ovisnosti o privatnim iznajmljivačima, naročito ove godine, kada se nadamo probiti rekordne brojke, rekao je Košta.
Kvalitativni iskorak na gastronomskoj sceni
Ivo Dujmić, dugogodišnji gradonačelnik grada Opatije, Stjepana Dunatova opisao je kao probitačnog i pametnog poduzetnika, vizionara i ljubaznog čovjeka.
– Jedan je od profesionalaca koji je zaslužan za veliki kvalitativni iskorak na gastronomskoj sceni grada Opatije, a vjerujem da će istu viziju i hrabrost prenijeti na Preko, dodao je Dujmić.
Veliki dan za Preko
Za sve je Prečane ovo velik dan, jer je Dunatov cijelo ovo vrijeme uvijek imao na umu dobrobit lokalne zajednice, koju sa sobom nosi u srcu.
– To je najveći dar koji nam je mogao dati. Nakon 30 godina neriješenog vlasništva i zapuštenosti, drago nam je da je upravo Stipe uspio riješiti sve probleme i otvoriti ovaj veličanstveni hotel, koji je možda malen svojim kapacitetima, ali je velik za Preko i otok Ugljan. Ovaj je hotel već postavio ljestvicu vrlo visoko te je pravi primjer kako voditi dobar posao i prilagoditi ga lokalnoj zajednici i njezinoj tradiciji, kazao je načelnik Općine Preko Jure Brižić, koji se nada da će i drugi investitori vidjeti njegov potez i upustiti se u slična ulaganja.