"S KLOBASICOM U EUROPU"

Od istarske klasike do kobasičarskog modernizma. Sajam u Svetom Petru u Šumi slavi 10. rođendan

Edi Prodan



Tradicionalni sajam S klobasicom u Europu koj se tradicionalno u ožujku održava u Svetom Petru u Šumi slavi svoj deseti rođendan.


Ne i izdanje jer je zbog pandemije koronavirusa 2020. godine morao biti preskočen. Riječ je o jednom od najpoznatijih hrvatskih sajmova kobasica s međunarodnim karakterom jer na njemu izlažu i brojni proizvođači suhomesnati proizvoda iz Slovenije i Srbije. Najzanimljiviji događaj ovogodišnjeg izdanja je svakako 333 metra duga istarska kobasica, najveće ikad napravljena, koju se nadjevalo u klaustru poznatog Pavlinskog samostana, ali da bi se doživjelo istinsko šarenilo prehrambenog proizvoda čija povijest seže tisućama godina unatrag, u sam osvit civilizacije uistinu se treba gladan uroniti u sajamske prostore smještene u središtu Svetog Petra.


Na sajam S klobasicom u Europu ove je godine stiglo 194 uzorka koji su vrednovani u 11 kategorija. Osim klasičnih istarskih, tu su i zanimljive međunarodne kategorije, potom specifične kobasice s raznim dodacima kao i kulen i njegova seka. Ocjenjivalo ih je 20 stručnih senzorskih analitičara, a kako je prigodom otvaranja naglasio i Mario Bratulić, općinski načelnik Svetog Petra u Šumi, ujedno i spiritus movens čitavog događanja koje danas objedinjava doslovno čitavu Hrvatsku – izlagača ima od Konavala, s kojima Supetarci njeguju višeslojnu suradnju, pa sve do Belog Manastira – svi pristigli uzorci su vrhunske kvalitete. Od izlagača prednjače istarski proizvođači suhomesnatih proizvoda dok je opet šampion sajma, drugu godinu za radom, upravo Histris iz Svetog Petra i to za kobasicu od jelena s tartufima.




Cijena ulaznice za sajam koji ima i jako značajne gospodarsko-turističke vrednote je svega četiri eura, a posjetiteljima su na raspolaganju i gastronomski specijaliteti na bazi kobasica čija je cijena 10 eura.


Iz pravca Rijeke se do Svetog Petra u Šumi stiže za manje od sat vremena, 60 kilometara, Istrskim Y putuje se do izlaza Rogovići, odakle je do cilja manje od deset kilometara. Osim samog sajma, zanimljiv za obilazak je i Pavlinski samostan kao i nadaleko poznata Hrvatska kuća od kobasica koja je istovremeno muzejski prostor, ali i interesantna gastronomska poveznica između povijesti i – stola.