PETRAM RESORT SAVUDRIJA

Luksuzni istarski resort isti dan otvorio vrata i ostao bez slavne chefice. Zašto je otišla Ana Roš?

Edi Prodan

Foto Robert Anić PIXSELL

Foto Robert Anić PIXSELL

Ima i nagađanja što proizlaze iz činjenice da je Roš poznata kao istinska pobornica ekoloških principa u cjelokupnom poslovanju



Neočekivana i zbunjujuća vijest iz Savudrije: Petram resort, najskuplji hrvatski objekt takvog tipa čija je vrijednost 110 milijuna eura, a koji je u ponedjeljak 3. srpnja i službeno počeo s radom, ostao je bez jedne od najboljih chefica na svijetu! Riječ je dakako o Ani Roš koja čiji restoran Hiša Franko u Kobaridu ima dvije Michelinove zvjezdice te ga mnogi, s razlogom, drže za jedan od najboljih u ovom dijelu Europe, a koja je iznenda odustala od tog posla. Zbunjujuće jer mjesecima se komunicirao njezin dolazak u Hrvatsku, čemu se uostalom i sama veselila, pa je tako u ožujku tražila nadasve sposobne i komunikativne radnike. Neobično i stoga što je na velikom okupljanju novinara prošlog četvrtka taj podatak ponavljani i s ponosom istican. Tim više što se restoran kojeg bi ona kao chefica vodila nalazio na krovu aparthotela, neposredno uz 105 metar dugi, najveći krovni bazen u Europi!


Manca Istinič, voditeljica komunikacija Hiše Franko, nedavno proglašenog 32. najboljim restoranom na svijetu.


– Nakon nekoliko mjeseci zajedničkog rada na osmišljavanju ponude, obje su strane odlučile ne otvoriti restoran zajedno. Od veljače ove godine Ana Roš kombinirala je razmišljanja kako svoju renomiranu i višestruko nagrađivanu filozofiju o tome kako voditi restoran s istarskim namirnicama radeći rame uz rame s lokalnim poljoprivrednicima, ribarima. Zbog nepremostivih razlika u mišljenjima s upravom Resorta i pristupu ugostiteljstvu kao i problemima s kojima se branša suočava u posljednjem razdoblju, obje strane su se složile prekinuti suradnju te odustati od otvaranja zajedničkog restorana, naglasila nam je Istinič mišljenje Ane Roš.




Informaciju smo zatražili i od Tamare Veselinović, direktorice korporativnih komunikacija MK Grupe, investitora i vlasnika Petram resorta, da bismo odgovor dobili kao zajednički stav čitave komunikacijske službe MK-a.


– Petram Resort & Residences sa ponosom priopćuje da je rooftop restoran otvorio svoja vrata za goste. Naš tim radi na pružanju vrhunskog doživljaja svim posjetitejima, što svakako uključuje i raznovrsnu gastronomsku ponudu najvišeg nivoa. Sva ugostiteljska ekspertiza koju je MK Group stekla u svom dosadašnjem radu pretočena je u ovaj kreativni proces. S tim u vezi odlučili smo ne nastaviti suradnju s Anom Roš. Podsjećamo da je svečano otvorenje resorta propraćeno uz više od 600 uzvanika, predstavnika medija, države Hrvatske i Grada Umaga, uz spektakularni performans i vrhunski gastronomski užitak Michelinovog chefa koji donosi novi kozmopolitski duh Istre, naglašavaju u MK Groupu.


Iako dakako umotana u celofan, priopćenja dosta toga govore. Ne potvrđuju, istina, nagađanja kako su dolazak slavne chefice zaustavili prijepori oko uređenja plaže i negodovanje vlasnika okolnih parcela, ali kako god – Savudrija je ostala bez Ane Roš.


Ima i nagađanja što proizlaze iz činjenice da je Roš poznata kao istinska pobornica ekoloških principa u cjelokupnom poslovanju, kao osoba koja, s punim pravom, drži da se vrhunska gastronomija stvara samo na bazi apsolutno biološki uzgojenih namirnica i u jednakom takvom okruženju. Istina, znajući za njezin osebujni pristup gastronomiji, dio gastro znalaca bio je pomalo skeptičan po pitanju mogućnosti te akvizicije u savudrijski resort, no s obzirom na izniman uspjeh nekih od restorana koji posluju u sklopu hotela – Nebo u Hiltonu Costabela Rijeka te Agli Amici Park Rovinj – ta je dvojba vrlo brzo bila odbačena. K tome, radost profesionalnog dolaska jedne od najznačajnijih chefica svijeta u Hrvatsku, kao i mogućnost da na tom mjestu dogodine stasa prvi hrvatski restoran s dva Michelina, svaku je dvojbu brzinski gurnula u drugi plan.


S druge stane, sasvim je sigurno da će u restoran uz drugi najveći krovni bazen na svijetu uskoro doći neki od značajnijh chefova s prostora jugoistoka Europe. U projekciji rada Petrama vrhunska gastronomija jako je važna sastavnica tako da se odmah nakon odustajanja Roš, krenulo u analize moguće zamjene, od chefova koji su vodili ili vode Kostićeve hotele Kempinska u Portorožu i Savudriji, ali i malo dalje od njih.


Spominju se dakako i neki iznimno značajni hrvatski chefovi, nekoliko njih iz riječkog te pulskog prostora, dok dio nagađanja, s obzirom da investitori dolaze iz Srbije, idu i prema vrlo bogato strukturiranoj chefovskoj sceni Beograda.


Kao god, sezona je u punom jeku, Petram od ponedjeljka 3. srpnja radi na najjače tako da je tek pitanje dana kad će odjeknuti ime novog chefa.