David Skoko u finalnom »okršaju« s Gordonom Ramsayjem / Foto NATIONAL GEOGRAPHIC
Gordon je super zabavan frajer, sav nabrijan, a opet nekako ležeran u komunikaciji. Nevjerojatno se dobro snalazi pred kamerom i stalno baca dobre fore. Na setu je bila i moja obitelj i skroz se skompao s našim klincima. Anton i Gordon su kliknuli na prvu, pišali smo od smijeha dok ga je Anton podučavao hrvatskim riječima. Gordon je stara iskusnjara, pun pozitivne energije i odličnog smisla za humor, kazao nam je Skoko
povezane vijesti
Oko 170 zemalja svijeta imat će priliku upoznati Hrvatsku tijekom povijesnog dana za Lijepu Našu. Hrvatska će 19. rujna prvi put svijetu biti predstavljena na jednom od najgledanijih svjetskih televizijskih kanala – National Geographicu. Kroz tri različite emisije – »Gordon Ramsay: Neistražene kuhinje – Istra«, »Europa iz zraka – Hrvatska« i »Automobili iz snova – Unutar tvornice – Rimac C_two« naša će zemlja biti prikazana kao top destinacija za sve zaljubljenike u istraživanje, gastronomiju, avanturu i znanost.
Svjetski poznati kuhar Gordon Ramsay je tako jednu od epizoda treće sezone svoje emisije »Gordon Ramsay: Neistražene kuhinje« posvetio upravo Hrvatskoj. A regiju koju je odlučio promovirati upravo je Terra magica – Istra. Tako će 19. rujna u 21 sat na National Geographicu biti prikazano kako je Ramsay doživio Istru i njezine kulinarske i gastronomske kvalitete. Ali Ramsay Istrom nije lutao sam i nasumice. Njegov je domaćin bio poznati hrvatski kuhar David Skoko. Pod njegovim stručnim vodstvom Gordon je u Istri ronio, lovio koze i magarce, tragao za tartufima i pripremio nekoliko recepata koristeći lokalne proizvode poput svježih jaja, kozjeg sira i maslinovog ulja…
– Gordon je super zabavan frajer, sav nabrijan, a opet nekako ležeran u komunikaciji. Nevjerojatno se dobro snalazi pred kamerom i stalno baca dobre fore. Meni je on super lik! Volim ljude koji su direktni, otvoreni i svoji, bez puno glumatanja i potrebe da se svima svide. Na setu je bila i moja obitelj i skroz se skompao s našim klincima. Anton i Gordon su kliknuli na prvu, piškili smo od smijeha dok ga je Anton podučavao hrvatskim riječima. Gordon je stara iskusnjara, pun pozitivne energije i odličnog smisla za humor, kazao nam je David Skoko.
Stiskanje u batanici
Budući da je ribarenje tradicija u obitelji Skoko, David nam je ispričao kako se Ramsay snalazio na barci.
– Išli smo dignuti 200 udica parengala za ugore koje smo stari i ja bacili u more večer prije, iza Fraškera. Vrijeme je bilo super sa samo malo marete od maestrala. Čim smo počeli dizati parengal, ugori su počeli dolaziti gore, svaka druga – treća udica. Bio bih sretan da smo ulovili tri komada, a napunili smo bujotu s preko 30 kilograma ugora. Trebalo mu je malo vrimena da se navikne na valjanje u maloj barci, da se malo opusti u koljenima. On je veliki čovik, baš smo se stiskali u toj maloj batanici. Moj stari je bio na veslima, Gordon je dizao parengal za ugore, a ja sam sam ih rješavao kako bi došli na kuvertu. Da izađe još koji put s nama na more, mogli bi ga zaposliti kao ribara, hvali ga Skoko.
Skoku pitamo da nam opiše svoj kulinarski »dvoboj« s Ramsayjem.
– Kuhali smo u Rovinju, na molu, sve na otvorenoj vatri, na roštilju. Znači, tave i lonci na žar i rokaj. Pravo muško kuhanje s najlipšim pogledom. Ja sam izrazito brz kuhar, pogotovo kada se riba sprema, ali Gordon je k’o mašina u kuhinji, nevjerojatno brz, efikasan i uredan. Iako naše kuhanje nije trebalo biti natjecanje, mi smo kuhali ko da nas netko goni. Ono što smo trebali napraviti u sat i pol, izrokali smo u sat vremena, a nisam mu dao gušta ni sekundu. Sve smo spremali tamo u momentu, tako da nema opravdanja ako nešto ode krivo i bilo je skroz zabavno. Neko naše interno natjecanje koje zapravo nije imalo veze sa snimanjem. Svašta smo nakuhali. I sve su namirnice bile od onih ljudi koje je na svom putu kroz Istru posjetio. Od ribe, sipa, maslinovog ulja, sira i tartufa. Sve bacam na stol i free style cooking. Moj Anton je letio od žara do žara, malo pomagao njemu, malo meni. Gordon je cilo vrime bacao neke svoje fore, ja sam mu vraćao koliko god sam stigao. Od frendovskog kuhanja pred kamerama spontano smo napravili kuharsko hard core natjecanje bez poštede. Baš je bila dobra zezancija. U ekipi koja ja kušala hranu bili su svi naši ljudi koje je posjetio tijekom snimanja i moja kći Franka. Njima smo priuštili predstavu od sat vremena live stand up kuhanja na najjače i hrpu dobre klope.
Hrvatska iz ptičje perspektive
|
Sto asova u rukavu
Pitamo ga ima li još uvijek neki u kulinarstvu njemu neznani štos koji je s Gordon podijelio s njim.
– Pametan čovjek uči dok je živ. Ja skupljam nove fore svaki dan, od svakog s kim kuham. Daleko sam od toga da mislim da u kulinarstvu sve znam. To bi bilo totalno glupo jer je svijet gastronomije toliko velik da su ti malo dva života da naučiš sve kuharske štoseve. Kuhanje s Gordonom bilo je super iskustvo. Način na koji on kuha i kako komunicira s kamerom je tako karizmatičan, inspirativan i prekrasan. Ima on sto asova u rukavu što se kuhanja tiče, pa čovik ni sam ne zna koliko je Michelinovih zvjezdica dobio u karijeri. Mislim da ih je dobio 16, a njegovi ih restorani još nose sedam. On je baš stara iskusnjara u kuhinji od kojega možeš naučiti svakakva kulinarska čuda.
A je li on Ramsayju otkrio neku tajnu?
– Nemam ja nekih kuharskih tajni. Sve što znam, naučio sam od nekog. Malo je novoga što mi možemo u kuhinji izmisliti, a da se toga već nije netko drugi sjetio. Negdje sam znanje krao, učio u praksi, iz knjige ili druženja i razgovora. Ono što sam mu predstavio bilo je ono što mi zapravo živimo u Batelini. Kako je biti ispiriran svojim okruženjem i onime što ono nudi. Za mene je to more i obala kroz ulov naših ribara. Gdje i kako naći zanimljive namirnice koje su tipične za naš kraj i kako iz njih izvući maksimalno. Ja mislim da svaka naša regija i svaki naš kraj ima svoje karakteristične proizvode, namirnice i specifičnosti. Mislim da bi za svakog kuhara bilo super kada bi mogao kuhati s realnim autohtonim namirnicama i da kroz njih predstavlja svoju individualnost. Tako bi rasla i raznolikost naše ponude i prepoznatljivost naše regionalne kuhinje. To je ono što sam mu htio pokazati, kaže Skoko.
Je li bilo razmjene iskustava iz snimanja kulinarskih emisija?
– Gordon je najpoznatiji TV kuhar na svijetu. Gledamo ga na telki već preko 25 godina. Svi koji rade slične stvari u njega su se ugledali… Tako i ja. On je taj koji je sudjelovao i osmislio najviše kuharskih TV emisija najrazličitijih formata. Od urlanja na traljave kuhare, preko najrazličitijih putopisa do kuhanja s klincima u Masterchef Kids. I u svakom od tih showova on je bio skroz svoj i posao je odradio maksimalno profesionalno. Takav je bio i na ovom snimanju. Smijali smo se sličnim situacijama koje nam se do na segađaju na setovima, pogotovo kada se radi o novonastalim situacijama na terenu. Mi se kao kuhari pred kamerom odmah prilagodimo i spremni smo na promjenu u trenu dok se kamera, režija, ton i svjetlo moraju svi uskladiti pa to zna trajati sto godina, toliko dugo da i naš entuzijazam splasne. Ali se na njemu to nikad ne vidi. To moram i ja savladati. Snimanje je bilo jako intenzivno pa nismo baš imali previše vrimena za ćakulu. Kada bi stali na pauzi, pričali smo o brodovima i motorima, kaže naš poznati chef..
Lokalni stručnjaci
A kako je Gordon doživio Istru?
– Gordon je u Istri doživio osobni kontakt i druženje sa super ljudima koji žive hranu koju love i proizvode. Upoznao je strast i iskren pristup pojedinaca inspiriranih okruženjem u kojem žive i rade. Nakušao se divnih jela i osjetio naše gostoprimstvo i toplinu naše zemlje i ljudi. Istra je prekrasna ruralna regija koja ima nevjerojatan gastronomski potencijal i savršenu geopolitičku poziciju. Stvarno je posebna. Trebamo samo biti jednostavni i iskreni. Prikazati ono što stvarno najbolje imamo i to će biti naša ulaznica u svijet prepoznatljivih gastronomskih regija, zaključuje Skoko.
Osim Davida, u toj su gastroavanturi »neistraženih kuhinja« nezaobilazni bili i lokalni stručnjaci, svaki u svom području, koji su Ramsayju približili raznovrsnost okusa, ljepotu istarskog krajolika i toliko spominjanu srdačnost naših ljudi.
U »tajne« maslina, istarskog maslinovog ulja i svih proizvoda tog zelenog tekućeg zlata Gordona je uputila Lena Puhar. Višnja Prodan odvela je Ramsayja u potragu za tartufima u buzetskoj šumi. Na Komparički je uz domaćina Aleša Winklera upoznao kozji život, Nikola Mijandrušić priuštio mu je big game fishing, a uz Tanju Galant otkrio je jednu njemu potpuno nepoznatu namirnicu – magareće mlijeko.
Tanja Galant dio je vrijedne obitelji OPG-a Galant u istarskom selu Karnevali. Bavi se turizmom i brine o farmi magaraca, a brat ima konje, ali imaju Prodani i koze, krave, kokoši… U turizmu su odavno, još od kada se njihov nono bavio lovnim turizmom. Tanja nam je prenijela neke dojmove iz druženja sa svjetski poznatim chefom.
– Imali smo čast i zadovoljstvo ugostiti poznatog britanskog kuhara, pisca i televizijsku zvijezdu Gordona Ramsayja te smo počašćeni što je odabrao upravo nas da sudjelujemo u njegovoj emisiji. Gordona bih opisala kao spontanog, otvorenog i simpatičnog čovjeka koji voli svoj posao i odrađuje ga sa zadovoljstvom, a okružuje ga tim profesionalaca koji vodi računa o detaljima, kaže Tanja i nastavlja:
– Gordon nikad nije imao tako bliski susret s magarcima i nije koristio magareće mlijeko pa je to za njega bio veliki izazov. A upravo zbog blagog i nježnog okusa magarećeg mlijeka poželio je bolje istražiti njegova svojstva kako bi ga mogao koristiti u kulinarstvu, ispričala je Tanja.
Unutar tvornice Rimac automobili
|
Lov na tartufe
U zemlji na dubini između jednog i dvadesetak centimetara, u podnožju hrastova, bukvi, borova, crnog graba, lješnjaka ili topola raste skriveno od pogleda najvrednije blago Istre – podzemna gljiva tartuf. Višnja Prodan odvela je Gordona Ramsayja upravo na jedno takvo »njušno« otkrivanje tartufa u buzetskoj šumi jer je šuma oko Buzeta »škrinjica sa zakopanim blagom«.
– Odvesti Gordona u lov na tartufe bilo je zaista zabavno, jer sam imala prilike chefu pokazati otkuda zapravo dolazi ova cijenjena gljiva koju koristi u svojim restoranima, ispričala nam je Višnja. Mi imamo četiri psa tartufara, svi su braća, od iste majke. Zovu se Pico, Mel, Stiv i Brum, i oni su naši najvredniji nosići u obitelji. Potraga s Gordonom bila je uspješna, i psi su bili baš zainteresirani za potragu. Jako mu se svidio Buzet, naša priroda i mir. Lov ga je oduševio i obećao je vratiti se jednoga dana sa svojom obitelji. Istarski tartufi definitivno nisu prvi koje je probao, no nakon što ih je probao, rekao je jednu za nas zaista važnu rečenicu: »Talijanski tartufi više nisu na meniju«, ha ha… Od ovako značajnog svjetskog kuhara, zaista nismo mogli dobiti bolje priznanje i pohvalu za naše istarske tartufe.