Foto S. Drechsler / S. Strukić PIXSELL
To što će i kafići moći nuditi kavu za van, ugostitelji smatraju samo ispravljanjem stare nepravde. Drže da je to više psihološka mjera za građanstvo nego pomoć koja će im donijeti financijsku korist
povezane vijesti
RIJEKA – Dok s jedne strane casina, kladionice i automat klubovi od ponedjeljka mogu otvoriti svoja vrata, a pritom, kako je jučer rečeno, i posluživati piće, kafići i restorani i dalje ostaju zatvoreni. Jedina razlika je što će sada i kafići moći nuditi kavu za van, a po koju su dosad građani odlazili u pekare, na kioske i benzinske pumpe…
Očekivano, takav rasplet događaja oko popuštanja mjera razočaravajući je za ugostitelje. Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, tako je kazao da mu je jako drago zbog teretana, a što se tiče kave za van, to je ispravljanje stare nepravde koja traje već nekoliko mjeseci.
Kako vratiti posuđeno
– Što se tiče ostalog, veselim se da smo zadnji ostali u rovovima na braniku hrvatskog zdravlja. Mi ćemo tu ulogu nositi ponosno i bankrotirati u stilu, ironizirao je predsjednik kvarnerske i istarske Udruge ugostitelja činjenicu da se čak i casina i automat klubovi otvaraju, a ugostiteljstvo i dalje ostaje zatvoreno.
Na pitanje je li se što popravilo oko kredita HAMAG BICRO-a i HBOR-a te isplate fiksnih troškova, ukazao je kako je problem što tvrtka koja je lanjsku godinu završila u gubitku, a to je većina ugostiteljstva, ne može do kredita. Ako postoji ikakav porezni dug, također nema kredita.
– Krediti za likvidnost pomažu likvidnima. Dakle, tko ima novca, može ga dobiti, tko nema novca, ne može, ukazao je Jakominić.
Što se tiče povrata troškova, barem situacija za siječanj i veljaču bi trebala biti u redu, dok je prosinac problematičan s obzirom da, kako je poznato, ugostitelji prvo moraju platiti obveze, da bi tek onda mogli tražiti od države novac za pokriće. A ljudi nemaju novca. Činjenica je da mnogi i dalje svoje ugostiteljske firme drže otvorenima, najviše iz razloga što ne žele zaposlene poslati na biro, dok god primaju 4.000 kuna iz mjera za zaposlene. Paralelno se jako puno ugostitelja zadužuje i pitanje je kako će vraćati posuđeno.
Zdravko Karna, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, komentirajući jučerašnje popuštanje mjera, kazao nam je kako ovo neće biti nekakva velika financijska korist caffe barovima.
– Mnogi se već pitaju isplati li se uopće i otvarati samo radi kave za van. Osobno mislim da mnogo kafića i neće otvarati, jer samo riskiraju da izgube pomoć, a prihod od kave za van sigurno neće moći nadomjestiti taj dio fiksnih troškova koji se pokrivaju. Tako da to više vidim psihološkom mjerom za građanstvo koje je već mjesecima doma, da se nađu i popričaju uz tu kavu za van. Dakle, financijski za same ugostitelje ne vidim neku veliku korist, dapače, mogli bi se i razočarati, kazao je Karna.
Otvaranje terasa
Konkretnija pomoć bi bila otvaranje terasa, no u ovoj varijanti se ljudi neće smjeti zadržavati na terasama. Ono što još ostaje nepoznato, a što bi se trebalo danas doznati, jest i to hoće li se ograničiti vremenski rad caffe barova pa se neće smjeti raditi i navečer.
– Pitanje je i tko će htjeti raditi navečer, ako se bude moglo, ako ne može prodati pivo… Treba pričekati kako će se točno definirati što se smije, a što ne. Što se tiče činjenice da se casina otvaraju, rekao bih da su to i dalje nelogičnosti koje podupiru ovo nezadovoljstvo i nepovjerenje u odluke Stožera. To je samo jedna od takvih nelogičnih odluka, dodao je Karna.
– Da je u cijeloj priči bila nekakva varijanta obeštećenja, kao što smo mi tražili tri posto od prihoda iz 2019., ljudi bi lakše prebrodili sve ovo. Da pokrpaju dugove i da se mogu pripremiti za sezonu. Nisu to neki iznosi, zaključio je potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.
A posljednja u nizu stvari koja ukazuje na nedosljednost i netaktičnost oko propisivanja i pridržavanja epidemioloških mjera je i prekjučerašnje okupljanje za Stepinčevo, ukazuju ugostitelji.
Troskot: I kada otvorimo, nećemo imati s čime raditi
Komentirajući najave premijera da će od 15. veljače ugostitelji moći prodavati kave za van, što su do sada mogli samo restorani, ali ne i kafići, Žaklina Troskot iz Nezavisne udruge ugostitelja, koja je i dio Nacionalne udruge ugostitelja, kazala je da se tu nema što puno reći te da je to više psihološki efekt nego financijski.
– Ovime sada ispravljena je i određena nepravda te vjerujemo da će, za razliku od dosad, svi ugostitelji moći izdavati kavu za van, što još ne znamo detaljno dok se mjere ne objave i ne pročitamo. To financijski ugostiteljima neće značiti puno, ali psihološki može značiti nešto, rekla je Troskot, koja je i slastičarka i dodaje kako će i slastičarnice sada moći prodavati kavu za van.
Više i ne spekuliramo kada će se ugostiteljstvu u potpunosti dopustiti otvaranje i rad, kaže Troskot i naglašava kako im je sada najvažnije osigurati financije za daljnje poslovanje.
– Od Vlade i dalje očekujemo da donese mjere za održavanje poslovanja, jer i kada otvorimo, nećemo imati s čime raditi, kao što nemamo ni sada. Prošle godine smo radili ukupno oko šest mjeseci i to s malim prometom, a šest ništa i bez takvih Vladinih mjera teško će se spasiti poslovanje, poručila je Troskot.