Drugo izdanje

“Titula na Kvarner nije došla slučajno!”: Otvoren Forum “Kvarner – Europska regija gastronomije 2026.”

Alenka Juričić Bukarica

Foto TZ Kvarnera

Foto TZ Kvarnera

Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov pojasnila je kako je gastronomija jedan od glavnih motiva dolaska gostiju u pred i posezoni



Turizam se ne događa sam od sebe pa tako ni titula Europske regije gastronomije 2026. nije na Kvarner došla slučajno. Naime, iza dobivanja prestižne titula stoji dugotrajan rad Turističke zajednice (TZ) Kvarnera te svih dionika uključenih u projekt, kao i visoka razina kvalitete i raznolikost eno-gastro ponude koja se kroz uporan i predan rad ugostitelja, vinara, OPG-ova i ostalih, razvila na ovom području.


Istaknuto je to na danas u Opatiji održanom 2. forumu gastronomije „Kvarner – Europska regija gastronomije 2026“ koji je, u organizaciji TZ Kvarnera, okupio brojne dionike ovog obimnog projekta.


Glavni motiv dolaska


Irena Peršić Živadinov, direktorica županijske TZ, tom je prilikom pojasnila kako je gastronomija jedan od glavnih motiva dolaska gostiju u pred i posezoni.




Sama titula Europske regije gastronomije, uz ostalo, znači umrežavanje svih dionika koji čine kvarnersku eno i gastro ponudu, od samih proizvođača do restoratera i ostalih turističkih dionika, ali i globalnu vidljivost i stvaranje još veće prepoznatljivosti na europskoj i svjetskoj karti.



Naime, o nosiocima ove titule reportaže rade svjetski mediji kao što su The Guardian, New York Times, i ostali, a u kojima se stranica oglasa plaća i po 50.000 eura.


Drugi forum organiziran je, pak, dodala je Peršić Živadinov, upravo kako bi se što širem krugu dionika pojasnilo što ovaj projekt i ova titula donose te na koji se način uključiti.


Unaprijediti cijelu ponudu


– Cilj nam je dodatno unaprijediti cijelu ponudu regije. Ova titula marketinški znači izuzetno veliku mogućnost promocije upravo jer privlači pažnju na samu destinaciju.


Vidimo da su destinacije koje su u proteklim godinama ponijele ovu titulu imale velike koristi. Neke destinacije poput Katalonije koja je bila također Europska destinacija gastronomije, postaju i Svjetske regije gastronomije iz razloga jer im je to donijelo veliku prepoznatljivost i jako mnogo gostiju, rekla je Peršić Živadinov, a koja je sudjelovala i u panel raspravi u okviru foruma.



Uz direktoricu TZ Kvarnera, u panelu su sudjelovati i prof. dr. Dora Smolčić Jurdana, predstojnica Zavoda za turizam Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Mladen Brajan, voditelj odsjeka u Upravnom odjelu za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, te Žarko Stilin, direktor udruženja Vina Kvarnera.


Prof. dr. sc. Smolčić Jurdana, uz ostalo, je kazala kako su u istraživanju koje je provedeno u okviru izrade Akcijskog plana razvoja kvarnerske gastronomije, ispitanici na prvo mjesto među selektivnim oblicima turizma koje Kvarner treba razvijati stavili upravo gastronomiju.


Kvarnerske vinske ceste


Mladen Brajan, je podsjetio na niz projekata kroz koje je Županija uspjela zaštiti, ali i spasiti od nestajanja neke od autohtonih sorti kao što je sansigot.


Ali i ukazao na to da se za jednu od doista kvalitetnih namirnica, brgujski kapuz, ne može naći niti jednog proizvođača koji bi se bavio njegovim uzgojem.


Žarko Stilin je, pak, naglasio kako će kvarnerski vinari u predstojećem razdoblju proširiti članstvo te u svoje redove primiti i OPG-ove, i druge proizvođače autohtonih proizvoda.


Vinari Kvarnera za gastro 2026. pripremit će se i registrirajući Kvarnerske vinske ceste, kao i proizvodnjom zajedničkog protokolarnog vina, a koje će ponuditi i samim ugostiteljima.


Uručena priznanja


Današnje okupljanje dionika na projektu Kvarner ERG 2026. bilo je prilika i da se ambasadorima projekta uruče priznanja.


Plakete su tako dobili Daniela Kramarić, Stiven Vunić, Egle Katunar, Nenad Kukurin, Vlasta Brozičević, Krunoslav Kapetanović, Robert Benzia, Davor Andrić, Marinko Kauzlarić, Cyntia Vučaj, Dražen Lesica, Deni Srdoč, Klaudio Jurčić, Alen Vukić, Ines Matić Matešković, Lucija Matijević, Monika Neral, Martina Škarica, Marinela Mrkonja, Josip Orišković, Časlav Matijević te Žarko Stilin.