povezane vijesti
Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i udruga JRE održale su u ponedjeljak zajedničku radionicu “Gastronomska tradicija — vrijednost za novac”, na kojoj su predstavljene moderne interpretacije tradicionalnih hrvatskih jela s ciljem uključivanja u široku gastronomsku ponudu.
Cilj je te radionice, koja je okupila okupila ključne dionike sektora gastronomskog turizma, odnosno vodeće hrvatske chefove, ugostitelje i proizvođače hrane iz velikih turističkih središta, što kvalitetnije pozicioniranje Hrvatske kao gastronomske turističke destinacije, istaknuli su iz HTZ-a.
“Činjenica je da se Hrvatska u svijetu sve više doživljava kao zemlja kvalitetne autohtone eno-gastronomske ponude, što dokazuju rezultati posljednjeg TOMAS istraživanja o stavovima i potrošnji turista u našoj zemlji.
Prema njima, uz prirodu, sigurnost i ugođaj, naši gosti visoku ocjenu daju i eno-gastronomskoj ponudi naše zemlje.
Upravo mi je zato iznimno drago što putem ove radionice s našim partnerom JRE imamo priliku osnažiti našu gastronomsku scenu na kojoj sve više do izražaja dolaze specifična lokalna jela koja našim gostima pružaju posebno iskustvo i jedinstven doživljaj”, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.
U želji da se potakne međusobna suradnja i razmjena znanja na prijateljskoj i profesionalnoj osnovi, JRE chefovi prezentirali su 10 modernih interpretacija tradicionalnih hrvatskih jela.
Riječ je o promišljenom pristupu tradicionalnim receptima te modernizaciji i vrsnoj inovaciji koja ima temelje u hrvatskoj gastronomskoj baštini pa je tako primjerice teleći Zagrebački odrezak pripremao Tibor Valinčić (Dubravkin put), Špek fileke Bernard Korak (Korak), dok je Torteline od boškarina s gljivama pripremila Floriana Ružić (San Rocco), navodi se, između ostalog, u priopćenju HTZ-a.