VEDRAN KARUZA
U turizmu se pojavila bizarna situacija - gostiju ima, ali radnika nema
povezane vijesti
Kada je pandemija koronavirusa “zaustavila” svijet jedna od najteže stradalih industrijskih grana bio je turizam i na njega naslonjeno ugostiteljstvo.
Bile su to dvije teške godine za taj dio gospodarstva, ali kako se situacija s koronom smirivala tako se optimizam u turističko-ugostiteljskoj branši počeo polako vraćati.
I onda se pojavila bizarna situacija – gostiju ima, ali radnika nema.
Kao što se već pisalo, samo u Hrvatskoj se procjenjuje da za sezonu nedostaje gotovo 35 tisuća konobara, kuhara, sobara, recepcionera i drugih profila turističke branše.
Razlozi su brojni, od manjih plaća u usporedbi s europskim primanjima do teških uvjeta rada te činjenica da takve radne snage više nema ni u zemljama u okruženju.
No nije to problem samo u Hrvatskoj, muku s radnicima u uslužnim djelatnostima muči i turistički gigant Španjolska kojoj posebno nedostaju upravo konobari.
Kako javlja Guardian, od Mallorce do Madrida ugostitelji očajnički traže desetke tisuća konobara, a stvari toliko daleko da se već zaposlenom osoblju daju bonusi ako pronađu nove kolege.
Da stvar bude gora, nezaposlenost u Španjolskoj je puno veća (13,4%) nego što je prosjek EU (6,2), a na tržištu je više od 100.000 nepopunjenih radnih mjesta od čega je više od pola upravo u ugostiteljstvu. Uz to, u prvoj godini pandemije oko 85.000 barova i restorana je zauvijek zatvorilo svoja vrata.
Brojni radnici iz ugostiteljstva su za vrijeme covid-krize pronašli druga zaposlenja, a dobar dio radnika bili su imigranti koji su se vratili u svoje domovine.
Jeffrey Feliz Jiménez radio je kao konobar i kuhar godinama na jugu Španjolske, ali je sada zadovoljniji u skladištu namještaja.
“Nitko ne poštuje ugovore i nikada ne znaš do kada ti radno vrijeme u ugostiteljstvu, na kraju imaš jako puno neplaćenih sati”, objšanjava svoje razloge Jiménez.
Nakon prisilnog izlaska iz ugostiteljstva mnogi su, navode stručnjaci, pronašli poslove koji su kompatibilniji s obiteljskim životom i sigurniji po pitanju ugovora. Čak ako je i plaća manja, mnogima su slobodan vikend ili provođenje Božića s obitelji, postali važniji.
Poseban problem je i manjak “pravih”, profesionalnih odnosno školovanih konobara, a posljedice je donio i Brexit budući da su mnogi mladi Britanci radili sezonski u Španjolskoj.
Pandemija je donijela još neke promjene.
“Život je kratak, za vrijeme pandemije mnogi su zastali i zapitali se što im je najvažnije u životu. Rad u ugostiteljstvu je težak, a mnogi su nakon svega odlučili potražiti svoju i ispuniti snove negdje drugdje”, zaključuju sugovornici Guardiana