"Znamo li što jedemo"

Zašto je Churchill volio zagorsku puricu i tko je izmislio pašticadu, otkriva nova serija Roberta Knjaza

Sandy Uran

Foto: HRT Press

Foto: HRT Press

HRT na Prvom programu u udarnom terminu od 20.15 počinje s prikazivanjem nove dokumentarne serije



Hrvatska radiotelevizija od ponedjeljka, 17. veljače na Prvom programu u udarnom terminu od 20.15 počinje s prikazivanjem nove dokumentarne serije »Znamo li što jedemo« Roberta Knjaza, doznajemo iz promo materijala.


U potonjem je navedeno da će nam nova domaća i nešpricana zabavno-poučna serija Roberta Knjaza otkriti nepoznate i zapanjujuće crtice iz povijesti i sadašnjosti naših omiljenih obroka. Tako ćemo redom degustirati epizode o bureku, hamburgeru, pašticadi i purici z mlincima, pizzi, juhama, ćevapima, janjetini te sarmi.


Saznat ćemo tko je i kako izumio ova popularna jela, koji su im glavni sastojci, te kako ih pripremaju različiti narodi. Mnogi stručnjaci i osebujni poznavatelji gastronomije otkrivaju nam zašto je Churchill volio zagorsku puricu i tko je izmislio pašticadu.





Foto: HRT Press

Upoznat ćemo čovjeka koji jede hamburgere svaki dan i pojeo ih je više od 34 tisuće. Saznat ćemo zašto juha od kokoši liječi i tko je kraljici Elizabeti servirao ćevape. Bit će i vrijednih savjeta o pripremi ovih jela u kućnim uvjetima, a riješit će se vječna dilema: kaže li se sirnica ili burek sa sirom. Bit će predstavljeno devet svjetski poznatih jela u osam epizoda, snimljenih u šest različitih država.


Prva epizoda bavi se burekom.


Njegova masnoća burek prvo je pravo fast food jelo u Hrvatskoj i najpoznatiji ljubavni trokut. Ali gdje je nastao burek i kako je dospio do nas? Kako se sprema idealan burek i zašto pomaže nakon čašice više? Odgovori su potraženi u kolijevci bureka, Turskoj, i glavnom gradu burekoljubaca, Sarajevu, piše u najavi.