Kulinarski mušketiri: Christian Misirača, Mate Janković, Ivan Erak i David Skoko / Foto B. PREZELJ/HRT
Mentori su: David Skoko, Mate Janković, Anita Margić, Ivana Bekavac, Ivan Erak i Christian Misirača. Tu je i jedan vrhunaravni sudac – strog i pravden, onaj čija će riječ biti zadnja je Tom Gretić. Uz njega glavnu riječ ima i voditeljica Ana Vučak Veljača, gledateljima HRT-a poznata i kao voditeljica »Parlaonice«
ZAGREB Nije da se nije pisalo, makar nagađanja mahom bila, tko će sve od ugledanih naših kuhara biti u ekipi novog kulinarskog showa HRT-a »Kuhan i pečen«, onog što kreće početkom listopada i kani biti jedan od udarnih programskih aduta javnog servisa, no čast da službeno predstavi sav taj zvjezdani chefovski casting pripao je Danieli Trbović i Davoru Meštroviću jučer u emisiji »Dobro jutro, Hrvatska«.
Čak sedam vrsnih majstora je u igri, šest mentora i onaj jedan vrhnaravni sudac! Sudac, strog i pravden, onaj čija će riječ biti zadnja je Tom Gretić. Uz njega glavnu riječ ima i voditeljica Ana Vučak Veljača, gledateljima HRT-a poznata i kao voditeljica »Parlaonice«, svestrana televizijska i kazališna glumica koja iza sebe ima diplomu studija psihologije na Filozofskom fakultetu, magisterij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, te diplomu Akademije dramskih umjetnosti.
A mentori su: David Skoko, Mate Janković, Anita Margić, Ivana Bekavac, Ivan Erak i Christian Misirača! Oni su ti koji će pomagati svojim natjecateljima. Ili, drugim riječima rečeno, čini se da su se na HRT-u nakon podužeg vremana odlučili vratiti kuhanju tako što su pokupili gotovo pa svakog tko se kroz kulinarske emisije u nas eteblirao, pa bilo to i na Novoj TV ili RTL-u. Jer, mentorska ekipa uistinu je prezentna.
Riječ, dvije o mentorima
David Skoko, čovjek je koji čudesa radi od ribe, onaj koji za sebe i voli reći da je ribar, onaj čija je »Batelina« nadaleko znana i onaj koji je uspio zaslužiti i svoj vlastiti show na kanalu 24 Kitchen. Skoko je zaljubljenik u vožnju na dva kotača, ima na njemu i gdjekoja tetovaža, a u svojoj kuhinji uz zdrav način prehrane promovira i sportski život.
Ivan Erak voli reći kako je od malih nogu znao da će postati kuhar. Nakon što je kulinarska umijeća dokazao baki s odličnim uspjehom je to dokazao i Ugostiteljsko-turističkoj školi, a potom krenuo osvajati nepca gostiju u zagrebačkim restoranima. Danas je šef kuhinje u hotelu Palace.
Christian Misirača školovao se u Zagrebu, pa u New York kod velikih majstora. Po povratku dao se u niz velikih projekata kao što su primjerice Trilogija, El Bull steakhouse, gostionica Tip-Top.
Njegovo kuhanje vole ambasadori u Hrvatskoj, filmaši domaći i strani, a nije mu strano ni kuhanje za naše predsjednike. Jednom je, naime, kuhao za Franju Tuđmana, dok je za aktualnu predsjednicu države Kolindu Grabar-Kitarović kuhao u nekoliko navrata.
Mate Janković zahvalan je majci koja bi mu ostavljala ručkove koje bi morao dovršiti, taman da usavrši kulinarske tehnike. U njega je veliko televizijsko iskustvo, a posebice se pamti suradnja na »No Reservations« serijalu svjetskog kulinarskog putopisca Bourdainea, baš kao i žiriranje u domaćim kulinarskim showovima.
Ivana Bekavac odmah je nakon srednje škole odabrala studij u New Yorku, jednu od najprestižnijih kulinarskih škola The Culinary Institute of America! Stažiranje i stjecanje novih kulinarskih vještina odradila je u nekim od ponajboljih tamošnjih restorana, a vrativši se u Hrvatsku radi u ponajboljim restoranima duž jadranske obale. No, jamačno je najvažnije spomenuti njen angažman u slovenskoj Hiši Franko. Mentorici Ani Roš zahvaljuje na novom pogledu na kulinarstvo.
Anita Margić je ona u koje je pomalo nesvakidašnjeg puta do kulinarskih visina. Ova Siščanka nakon Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu kao radni terepeut nastavlja visoko obrazovanje na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, baš kao što se obrazuje i na talijanskom Fakultetu gastronomskih znanosti. Stažiranje je uspješno provela u Piazzi Duomo (Alba). Nakon niza zagrebačkih poslodavaca, postala je i vlasnicom restorana na obali, u Vodicama. Svoje televizijsko iskustvo ostvarila je najprije kao asistent i savjetnik s Anom Ugarković, renomiranim tv-kulinarskim imenom, a da bi puk osvojila svojom pojavom ispred kamera u HRT-ovom dvoboj showu »Kruške i jabuke«.
Format Jamieja Olivera
Na koncu, podsjetiti valja kako je riječ je o licencnom formatu BBC-a, prema ideji svjetski proslavljenog kuhara Jamieja Olivera. U svakoj su emisiji po četiri natjecatelja. Chefovi ih ne odabiru, već su im dodijeljeni. Tri su kuhanja u svakoj emisiji. Pobjednik emisije čeka pobjednika iduće tri emisije kako bi se s njima suočio u polufinalnoj emisiji, na kraju koje dobivamo jednoga od četiri finalista. Kroz prvu sezonu chefovi će voditi 64 natjecatelja. Tko je kuhan, a tko pečen pozorno valja početi pratiti od 1. listopada na Drugom programu HRT-a.