Foto: Pexels
Higijenski upitna posuda za umak, glavni je "sastojak" recepta.
povezane vijesti
Popularni japanski restoran Abe-chan koji po mnogima, poslužuje savršene svinjske ražnjiće, otkrio je tajnu svog ukusnog umaka. Kazali su da je jedan od “tajnih sastojaka” recepta činjenica da se pripremaju u posudi koja nije oprana čak 60 godina.
Tamno-smeđa želatinasta smjesa koja okružuje posudu, zaslužna je za “bogati okus umaka”. Umjesto da se posuda očisti svake večeri nakon korištenja, osoblje restorana jednostavno sipa umak koji je ostao od toga dana što “pojačava aromu”.
Vrlo neatraktivna posuda nije prizor zbog kojih bi gostima curile sline, ali vlasnici kažu da je vrijedno blago koje ima svoje posebno mjesto kraj roštilja na ugljen.
Abe-chan je 1933. godine otvorio pradjed sadašnjeg vlasnika, a posuda s umakom tamo je od ranih dana. Tradicija dodavanja umaka bez da se posuda očisti, nešto je što poštuju sve tri generacije vlasnik, a sadašnji je uvjeren da je upravo poštivanje tradicije doprinijelo dobrom glasu restorana.
U televizijskoj emisiji, o potencijalnim higijenskim opasnostima pitalo se stručnjake. Jedan je kazao da ne bi trebalo biti rizika od bakterija ako se posuda redovito grije. Eksperiment u kojem se 365 puta dodavala voda u crnu vodu, pokazuje da većina originalnog sadržaja do kraja pokusa više niti ne postoji pa se smatra da ova upitna posuda više ne sadrži nikakav trag umaka starog šezdeset godina.
Emisija je prouzročila zgražanje javnosti, a dok su neki česti gosti hvalili restoran i govorili da tamo jedu godinama te da nikada nisu imali zdravstvenih problema, drugi su se ipak zabrinuli za higijenu.
Nije poznato kako se restoran nosi s trenutnim skandalom jer jedni izvori tvrde da nastavljaju s tradicijom, a drugi pak da su po prvi puta oprali posudu. Kako su to uspjeli, ako i jesu – nije poznato.