Svaki put kad je u Hrvatskoj, u Istri, slavni glumac sa svojom ekipom odlazi na nove doze gastronomskog uživanja kod Nevija
povezane vijesti
- Bugarska desnica protiv Shawa i Malkovicha. Sve neodoljivo podsjeća na svojedobne prosvjede ispred riječkog HNK-a
- Bugari uvrijeđeni predstavom Johna Malkovicha sabotirali sofijsku premijeru; evo što ih je zasmetalo
- Njihov dizajn odabrao je Malkovich, a sada su u finalu ZGDW-a. Razgovarali smo s riječkom agencijom Fabula
Prije nego što je nastala samostalna Hrvatska, puno, puno prije nego što je na naše prostore došao Michelin, Nevio Sirotić i njegova mama Judita otvorili su u Sovinjskom Polju restoran Toklariju.
Naziv dolazi od termina kojim se označava mlin za mljevenje maslina, koje baš u tom dijelu Buzeštine rađaju posebnom kvalitetom. Otvorio je Nevio restoran koji tada mnogi nisu razumjeli.
Gastronomski minimalizam, maestralno korištenje domaćih namirnica i sve zajedno upregnuto u tradiciju iskona tog dijela Istre. Mnogi ga nisu razumjeli, ali on je bio silno tvrdoglav.
Danas, kad smo zaogrnuti Michelinom, JRE-om, Gault&Millauom i kojim sve ne fantastičnim europskim sustavima vrednovanja gastronomije, Nevio je opet – izvan sustava. Nema ga na stranicama prestižnih vodiča, ali ima more onih koji mu se uvijek vraćaju. Jedan od njih je i John Malkovich, sasvim sigurno jedan od globalno gledano najznačajnijih glumaca svih vremena.
On zna gdje se rađala moderna istarska gastronomija tako da svaki put kad je u Hrvatskoj, u Istri, sa svojom ekipom odlazi na nove doze gastronomskog uživanja kod Nevija.
U kuhinji koja i daje nastavlja s gastro pričom koju je sa svim posebitostima Neviju prenijela mama Judita.
I da, na kraju svih krajeva i na početku svih početaka – Michelinu gdje si gledao kad si ocjenjivao?!