Intervju

Goran Kočiš novi je član žirija MasterChefa: “Jako je dinamično i zanimljivo, doista lijepo i novo iskustvo”

Tanja Kvorka

Foto: Jeffrey Jemric/Nova TV

Foto: Jeffrey Jemric/Nova TV

Od kandidata očekujem da uče, budu fokusirani i ustrajni te da guraju prema naprijed i idu prema svom cilju srcem i glavom. Sve ostalo će doći i sve ostalo ćemo im pokazati, ali svaki kandidat je odgovoran za sebe, govori slavonski chef



Sve je spremno za sedmu sezonu MasterChefa koja će se ove nedjelje početi emitirati na Novoj TV. Ove će sezone u žiriju, uz već uhodanog Stjepana Vukadina, o sudbini kandidata odlučivati dobro poznata imena hrvatske gastronomske scene – stručni chefovi Goran Kočiš i Mario Mihelj.


Fokus, rad, učenje


Goranu Kočišu pridruživanje MasterChefu nešto je potpuno drukčije od svega što je dosad u svojoj karijeri radio vezano uz kuhinju.


– Jako mi je dinamično i zanimljivo, imamo odlične kandidate i puno različitih jela, mišljenja o hrani i stilova kuhanja, pa je ovo doista lijepo i novo iskustvo, otkriva Kočiš koji je na audicijama za novu sezonu dobio uvid u smjer razmišljanja novih natjecatelja, koji gore od želje da prošire svoje znanje i dobiju priliku učiti od priznatih chefova.




– Na audicijama sam shvatio da se letvica, što se tiče samih jela i tehnika kuhanja, za nijansu podignula, što mi je jako drago jer su kandidati počeli malo drukčije razmišljati i imaju širu sliku o hrani, tehnikama i prezentaciji, dodaje Kočiš koji je spreman nesebično dijeliti znanja i iskustva koja je prikupio u svojoj bogatoj karijeri, a od kandidata, priznaje, ima visoka očekivanja.


– Očekujem da uče, budu fokusirani i ustrajni te da guraju prema naprijed i idu prema svom cilju srcem i glavom. Sve ostalo će doći i sve ostalo ćemo im pokazati, ali svaki kandidat je odgovoran za sebe. Očekujem fokus, rad i učenje, kaže.



Goran Kočiš, Stjepan Vukadin i Mario Mihelj, Foto: Nova TV

Čvrste karike


Slavonac Goran Kočiš, koji je u gastronomskoj zajednici najpoznatiji kao chef koji je zaslužan za prvu Michellinovu zvjezdicu u kontinentalnoj Hrvatskoj, ističe ambiciju kao bitan faktor u ostvarivanju cilja svakog kandidata i smatra da će pomoću nje svatko dogurati toliko daleko koliko je za to sposoban. No postoje određene stvari koje nikada ne oprašta u kuhinji, a to su nepoštovanje higijene, kašnjenje, bacanje namirnica i loši međuljudski odnosi.


– Kuharski tim mora biti čvrsti lanac, sa svim karikama, naglašava Kočiš.


Jeste li pratili neku od sezona MasterChefa i kako vam se čini koncept šoua?


– Nažalost, zbog obveza nikada nisam popratio baš cijelu sezonu MasterChefa, ali pojedine emisije da. Koncept mi se činio odličan, ali tek sada, iz prve ruke, vidim koliko je taj šou jak.


Kakvi su vaši dojmovi s audicija? Jesu li kandidati ispunili vaša očekivanja?


– Audicije su bile jako šarolike – bilo je različitih i puno zanimljivih kandidata, a mi smo se potrudili napraviti dobru selekciju.


Zapostavljena Slavonija


Dosad su u žiriju prevladavali Dalmatinci. Hoće li dolaskom dvaju novih chefova sa sjevera biti više zadataka koji naginju kontinentalnoj kuhinji ili namirnicama?


– Kao Slavonac jako sam ponosan što mogu u MasterChefu pokazati kako i mi Slavonci imamo štošta ponuditi, od namirnica, znanja i kvalitete… Malo nam je Slavonija zapostavljena te smatram kako je ovo idealan trenutak da zablistamo.


Koji su vam najvažniji kriteriji pri ocjenjivanju jela kandidata?


– Kriterije određujem po fazama natjecanja, prvi i najvažniji su okusi, zatim vizual pa onda iskorištenost namirnica te čistoća radnih jedinica.


Koje osobine mora imati svatko tko poželi raditi kao chef?


– Onaj tko želi raditi kao chef, mora biti smiren, kreativan, mora biti spreman raditi dvostruko više nego inače. Mora biti psiholog, imati fokus te veliko znanje, a prije svega mora imati puno, puno utakmica u nogama prije nego što se odluči kao kuhar preuzeti palicu chefa.


Imate li omiljene sastojke ili jela koja najviše volite jesti, ali i pripremati?


– Volim i uživam u svakoj namirnici, ali prednost ima naravno sve što je masno i nezdravo jer te su namirnice najfinije (smijeh).


Bakin pileći perkelt


Biste li se i sami prijavili na MasteChef da je postojao kad ste počinjali svoj kuharski put?


– Iskreno, nemam pojma što bi bilo da je bilo, ali u početku moje karijere nije me baš ništa zanimalo osim rada, krvi i znoja u kuhinji, a da ne govorim o učenju. Upravo je učenje neizostavan dio MasterChefa jer kandidati u šou imaju odličnu priliku unaprijediti svoje vještine u kuhinji. Osim što im mi kao mentori nastojimo prenijeti što više znanja, ne samo na snimanjima nego i na masterclassovima koje održavamo za kandidate određenim vikendima, kad se emisija ne snima, tu su i brojni gostujući chefovi, od kojih kandidati također mogu štošta naučiti.


Za koje jelo slavonske kuhinje smatrate da bi ga svatko trebao kušati i zašto?


– Svatko bi trebao kušati pileći perkelt po receptu moje bake. Odrastao sam na njemu i danas se radi i u mojoj kuhinji.


Što vam najteže pada u poslu ispred kamera?


– Kada sam ispred kamera, najteže je priviknuti se gledati kako se kandidati znoje i rade na maksimumu. Ponekad mi dođe da odem na radnu jedinicu i kuham s njima, ali nadoknadim to nakon snimanja.