Foto: Instagram
Otkrila tajne i savjete za najbolje rezultate
povezane vijesti
Pašticada je zvijezda mnogih blagdanskih tanjura, a blogerica Danijela Dvornik odlučila je podijeliti vlastiti recept, te otkriti nekoliko savjeta za najbolju pripremu.
,,Za pašticadu vam je bitan dobar komad mesa i to govedina od buta tzv.”frikando”. S obzirom na to da negdje nećete naći govedinu, poslužit će i junetina. Govedina je bolja jer joj je šug bolji, ali bit će dobar i komad junetine”, započela je Danijela u videu.
Potom je opisala što je sve potrebno za marinadu te objasnila čitav proces mariniranja.
,,Marinada: domaća kvasina od vina 10 dkg pancete nekoliko komada češnjaka i komadići mrkve izrezane na štapiće. Mrkva ne ide dokle luk žutimo jer joj ona posvijetli šug, a to nikako ne želimo. Meso je potrebno našpikati ili napuniti sa komadićima pancete i češnjaka i mrkve. Nožem zarežite u meso i u tu rupicu stavite komade izrezane pancete, češnjaka i mrkve. Zatim meso posolite i popaprite”, objasnila je.
,,Odložite meso u lonac ili zdjelu te ulijte kvasinu ili ocat sve do polovine mesa. Ostavite da stoji preko noći, ali pazite da meso okrenete. Nakon toga trebat će vam: 3 – 4 velike glave luka, 10 suhih šljiva, 3 dcl prošeka, 2 dcl crnog vina, sol, papar, muškatni oraščić, ružmarin, lovorov list”, dodala je.
Zatim je prešla na opisivanje procesa same obrade mesa.
,,Meso izvadite iz posude i stavite ga u u lonac na zagrijani masnoću, ulje. Prepecite ga sa svih strana da se stisne i dobije zlatnu boju. Zatim ga izvadite. U taj isti lonac dodajte još ulja i zažutite luk. Tada dodate meso i sve ostale sastojke i začine. Ako nemate prošek, dodajte onda crno vino. Trebat ćete karamelizirati 2 žlice šećera pa dodati u saft. Pazite na količinu šećera, mora ubiti kiselinu i dati slatkoću, ali ne previše. Nakon što se meso kuhalo nekih sat vremena u komadu, potrebno ga je izvaditi i izrezati ga na komade debljine 2 cm i opet ih vratiti u šug i nastaviti kuhati na laganoj vatri nekoliko sati“, otkrila je.
,,Ja obično pri kraju izvadim meso i usitnim komade u šugu tako da sve bude gusto i vratim meso da se lagano kuha. Također, treba dodati i šećer (1 jušna žlica), ja ga karameliziram i dodam žličicu vode, a onda kad šećer potamni dodam u šug, osim što šećer balansira kiselost ovako karameliziran potamni šug. Morate izbalansirati odnos kiselosti i slatkoće jer to je ujedno posebnost pašticade. Pašticada se servira sa domaćim njokima i pospe parmezanom”, zaključila je naposljetku.
,,Zapisala sam Danijelin recept još od prije nekih 5, 6 godina i kad ju radim isključivo tako radim. Savršeno ukusna ispadne i sve se pojede. Ovo je top recept“, istaknuli su pratitelji u komentarima.