Kunjke na bijelom vinu nisu neka novost, ali konjak cijeloj priči daje sasvim drugi ton. Ako niste probali, pokušajte i ugodno se iznenadite baš kao što smo i mi ostali iznenađeni
povezane vijesti
Kunjke su školjke koje se ne uglavnom nalaze na meniju onoliko koliko zaslužuju.
Jedan od posebno ukusnih načina na koje se ove izvrsne školjke mogu spremiti došao nam je s Pelješca.
Premda će mnogi naći da ovaj recept nije ništa novo, ako se držite uputa otkrit ćete jednu potpuno novi notu koju kunjke mogu dati.
Potrebni sastojci za dvije do tri osobe:
1 kg kunjki
1,5 dcl maslinovog ulja
4 dcl bijelog vina
1 bićerin konjaka
5 režnjeva češnjaka
½ vezice peršina
papar
sol
Vrijeme potrebno za pripremu:
30 – 40 minuta
U široj dubljoj posudi se na sasvim laganoj vatri, na 1,5 dcl maslinovog ulja zažute tri režnja sitno nasjeckanog češnjaka. Čim se češnjak počne žutiti ubace se kunjke, zaliju s 2 decilitra bijelog vina te se posuda poklopi. Kada vino ukuha, u posudu se ubaci još jedan režanj sitno narezanog češnjaka, zalije se s još jednim decilitrom vina te se ponovo poklopi.
Nakon što i ovo vino ukuha, dolije se posljednji decilitar vina, jedan režanj sitno narezanog češnjaka, četvrt vezice sitno nasjeckanog peršina, malo papra, po potrebi malo soli i bićerin konjaka. Posuda se ponovo poklopi i nastavi kuhati pet minuta. Nakon što se skinu s vatre, kunjke se pospu s preostalim peršinom, te pažljivo izvade na oval za posluživanje i zaliju s umakom nastalim kuhanjem. Umak pritom ne treba posipati po školjkama već sa strane kako u meso školjki ne bi dospjela eventualno zaostala zrnca pijeska ili sitne krhotine ljuštura.
Jelo se poslužuje odmah, što je moguće toplije.