ŠKOLJKE KAO HRANA

Volite li okus sirovih školjki? Evo na što morate paziti da ne biste završili u bolnici

Boris Bulić

A kamenice, kao i sve druge školjke, mogu biti opasne po zdravlje ako se love u blizini gradskih luka i industrijskih postrojenja gdje postoji veća mogućnost onečišćenja mora. A s kamenicama koje su rasle na bakarnoj podlozi, treba biti posebno oprezan.



Najcjenjenije i najukusnije školjke koje se mogu konzumirati sirove su nedvojbeno prnjavica, kamenica i kopito. Ove se tri vrste oduvijek nalaze na vrhu gastronomske ljestvice sirovih jadranskih školjki. No da bi se mogle pojesti, potrebno ih je ponajprije otvoriti.



Kamenice se otvaraju posebno dizajniranim nožem u nedostatku kojeg može poslužiti i bilo kakav kraći nož debljeg sječiva. Kod otvaranja kamenica je najpraktičnije ubadanjem pa zakretanjem oštrice noža neposredno uz bravu razbiti ligament, nakon čega se lako može presjeći veliki mišić zatvarač, i to neposredno uz gornju ravnu ljušturu. Pritom treba paziti da se sadržaj školjke ne prolije, kao i da se školjka ne ošteti jer će listići i mrvice ljušture na taj način dospjeti u mesni dio i pokvariti gastronomski doživljaj.





Također, ukoliko poželite u potpunosti odvojiti mesni dio od donje ljušture, treba paziti da se ne ošteti sedef ili ne probije neka od zračnih komora koje su često sastavni dio donje ljušture, a koje su u pravilu ispunjene plinovima koji nikada nemaju ugodan miris.


A da se ne bi u otvaranju posjekli, školjke u otvaranju obavezno prihvatite debljom krpom ili ručnikom.


A kamenice, kao i sve druge školjke, mogu biti opasne po zdravlje ako se love u blizini gradskih luka i industrijskih postrojenja gdje postoji veća mogućnost onečišćenja mora. Priča o kamenicama koje su zbog rasta na metalnim podlogama otrovne je samo još jedna zabluda. Kamenice skinute s metalnih podloga imaju malo oporiji okus, ali nisu otrovne.



Ipak, s kamenicama koje su rasle na bakarnoj podlozi, treba biti oprezan. Naime, sve tvari iz neposredne okoline školjke resorpcijom vrlo brzo ulaze u sastav tkiva, u kratkom vremenu dostižući gornje granične vrijednosti. Konzumacijom kamenica koje su rasle na bakarnoj podlozi u organizam možemo unijeti i visoke doze bakra za koje naš organizam nema blokatore. Unos od 10 do 20 mg dnevno smatra se vrlo opasnim pogotovo u kontinuiranom dužem periodu uzimanja.


Kamenice imaju izrazito visoku nutritivnu vrijednost, što je uz jedinstven okus svakako još jedan razlog njene visoke pozicije na gastronomskoj ljestvici popularnosti.


Iz priložene tablice možete vidjeti koliko čega ima u kamenicama što vas ako to već do sada niste napravili, možda ponuka da ih napokon probate.


 


Nutritivna vrijednost 100 grama kamenica = kcal 81 (340.2 kJ)
Nutrijent Mjerna jedinica
Ukupno masti 2,3 g
Zasićene masti 0,5 g
Kolesterol 50 mg
Natrij 106 mg
Ugljikohidrati 5 g
Proteini 9,5 g
Kalcij 8 mg
Kalij 168 mg