DAMIR GRGIĆ

Upornost uvijek daje rezultate. Nakon neuspješna dva sata spininga i višesatnog lova na plovak nasukao osobni rekord

Boris Bulić

Strijelke koje zadržavam pogubljujem metodom ike jime i shinkei jime. Time riba unutar jedne do dvije minute od nasukavanja biva pogubljena iglom u mozak, to radim prije vađenja udice i rezanja škržnih zalisaka za otkrvljavanje.



Javio nam se Damir Grgić, ribolovca koji s posebnim užitkom lovi strijelke varalicama i klasičnim lovom na plovak. I ovoga je puta pokušao na oba načina no samo je u finalu uspio postići onaj presudni bod.


Evo što se zbilo u tom njegovom ribolovu:


– Te večeri sam na razne načine pokušavao uloviti strijelku, ali potpuno neuspješno.




Površinci su nažalost dali nula rezultata. U gotovo dva sata spina, nula napada.


Ostatak večeri pokušaji lova na plovak su u 90 posto slučajeva završavali gledanjem plovka kako epileptično poskakuje pod baražom ušata – priča nam Damir.


– No svejedno, ja neumorno opetovano postavljam nove lokarde svakih desetak, maksimalno petnaestak minuta.


A onda oko ponoći polako prihvaćam poražavajući izlazak i razmišljam o pakiranju doma. Promatram plovak i sada već poznati ‘ušata-ples’, kada odjednom plovak nestaje pod površinom silovito povučen u stranu.


Na tren si mislim, opet se zakačila ušata i prije nego je mozak registrirao drugačije potapanje plovka, štap se savija, a mašinica počinje zujati – nastavlja Martin.


– Borba traje 3-4 minute, oprezno i bez previše forsiranja.



Lijepa strijelka i novi PB od 3,55 kilograma je vani, negdje oko 100 grama iznad prethodnog ulova.


Strijelke koje zadržavam pogubljujem metodom ike jime i shinkei jime.


Time riba unutar jedne do dvije minute od nasukavanja biva pogubljena iglom u mozak, to radim prije vađenja udice i rezanja škržnih zalisaka za otkrvljavanje.


Nakon ike igle, shinkei žicom se uništi leđna moždina kroz glavu ili rep koji se zareže na bazi. Najmrži dio priče, ali skraćuje patnju ribe na minimum.


Osim toga, ova metoda značajno povećava kvalitetu mesa.


Odmah čistim ribu po pogubljivanju i spremam je na 0-2 stupnjeva u 50 litarsku jaceru koju uvijek teglim sa sobom na ribolovnim kolicima ispričao nam je Damir Grgić.