IVAN MILJKOVIĆ

Recept za uspjeh: U lovu treba biti kreativan i razmišljati kao riba

Boris Bulić

Prijašnjih godina bilo je vise lubina ljeti, ali klima, buka, osvjetljenje i općenito zagađenje su smanjili ulov pa ga sada treba tražiti na više mjesta i biti uporan toliko da mu se dojadi. A riba se pomakla sa određenih pozicija i hrani se mimo svih pravila



Iz doline Neretve nam se javio Ivan Miljković, spinner kojem su na meti lubini. Lovi ih isključivo silikoncima no kako sam kaže, pravila se s vremenom mijenjaju.


Ivan je odlučio s nama podijeliti neka svoja iskustva i evo što nam je o tome rekao:


– Loveći lubine godinama skužio sam da nema pravila u njihovom lovu.




Nekada su isključivo vrijedila pravila da treba otići na određenu mijenu, plimu, mut, ali to više odavno nije tako.


Pretjerani izlov, zagađeno dno, mreže koje stoje non-stop i klimatske promjene uzrokovale su da se riba pomakla sa određenih pozicija i hrani se mimo svih pravila – priča nam Ivan.


– Zato u lovu treba biti kreativan i razmišljati kao riba.


Ona se zadržava od samog kraja pa dosta daleko od obale i tu je treba tražiti.


Lovim isključivo silikonskim varalicama svih mogućih boja, od prirodnih i drugih i lubin će ih rado uzeti ako se hrani.


Mora biti kurenta, odnosno, more mora raditi inače lubin miruje i nije u potrazi za hranom.


Gramaže olova su također razne od najmanje pa do 20 grama – nastavlja Ivan svoju priču.


– U lovu uspijevam i s velikom gramažom odraditi i na tek metar dubine, ali za tako što ipak treba iskustvo da ne zapne.


Povremeno cimnem štapom i onda pustim da silikon odradi i da ga kurenat nosi.



Prijašnjih godina bilo je vise lubina ljeti, ali klima, buka, osvjetljenje i općenito zagađenje su smanjili ulov pa ga sada treba tražiti na više mjesta i biti uporan toliko da mu se dojadi.


Štapovi su mi fast ili extra fast akcije, ali ne prebrzi u vrhu.


Budući da je to vrlo bitan detalj prilikom kupnje ih uvijek treba probati još u trgovini.


A upredenica koju koristim je 0,12 ili 0,14 milimetara i to uvijek bez predveza – ispričao nam je Ivan Miljković.