VLADIMIR KOROŠEC

Recept podvodnog ribolovca: ‘I obične gradele mogu zasjati novim sjajem uz pravu marinadu’

Boris Bulić

Uz veliko poštovanje prema svim mojim Dalmatincima koji su generalno u pravu kada kažu da je riba, koja se sprema na dalmatinski način, uvijek najukusnija, mislim da katkad treba ići i malo preko toga uobičajenoga, a sve samo zato da razveselimo naše okusne pupoljke…



Iz Slovenije, točnije iz mjesta Zreče nam se javio Vladimir Korošec koji kad se uželi morske spize, zaroni, pronađe i nastrijeli ribu pa je spremi na poseban način. Ovog je puta na meti bio brancin, a Vladimir je odlučio s nama podijeliti svoj recept uz koji ova, i inače vrlo ukusna riba, ima poseban okus. Evo što nam je ispričao masterchef Vladimir:


– Uz veliko poštovanje prema svim mojim Dalmatincima koji su generalno u pravu kada kažu da je riba, koja se sprema na dalmatinski način, uvijek najukusnija, mislim da katkad treba ići i malo preko toga uobičajenoga, a sve samo zato da razveselimo naše okusne pupoljke.


Upravo sam zato odlučio podijeliti ovaj recept s vama – priča nam Vladimir.




– Naravno, preduvjet je svježa riba za što sam zaronio pod površinu u akvatoriju otoka Žuta. Premda je taj akvatorij generalno bogat ribom, neke su pošte malo bogatije. Tako sam na 6 metara u plitkoj šulji na jednoj od takvih pošta već u drugom pokušaju nastrijelio brancina od oko 2 kilograma. Presudio mu je moj Gladiator paranak 95 – nastavlja Vladimir.



– A onda je krenula i priprema za gradele.


Sve začine koje sam stavio u marinadu u kojoj sam marinirao ribu sat vremena prije pečenja, stavio sam baš po malo, ponajprije zbog samog intenziteta, da ne bi bio prejak okus.




 


Inače, najveći broj tih začine sam dobio direktno iz Indije koja je inače poznata po bogattstvu okusa njihove kuhinje.


Kasnije sam dodao jedan decilitar maslinovog ulja i isto toliko Rumenog poluslatkog muškata te začin Zlatna ribica, sve promiješao, i pored žara pripremio vezicu ruzmarina kojom sam tako pripremljenom marinadom konstantno premazivao ribu tijekom pečenja.


Ribu sam prije stavljanja na vruće gradele plitko zarezao i okrenuo je samo dva puta.



Najprije sam je stavio da se peče po 10 minuta sa svake strane, a onda i na leđa, pa na trbuh.


Cijelo sam vrijeme pečenja ribu vezicom ruzmarina zalivao marinadom i moram reći da je ispala vrhunski. Svi prisutni su bili oduševljeni, a što su mi osmjehom stalno i potvrđivali.


I to je to! – ispričao nam je Vladimir Korošec.