Foto V. SITNICA
Više od dva mjeseca ribarnice će biti bez male plave ribe. Lako je zamisliti sliku što će je u to vrijeme pružati ribarnice. Neće one ostati prazne, bit će ribe, ali će se slabo prodavati
povezane vijesti
Priča se ponavlja, više se i ne sjećam kad je počela. Traje dosta dugo. Lovostaj za malu plavu ribu. Već postaje pomalo i dosadno ponavljati uvijek isto, dva puta godišnje. Ali, vodim se onom: uvijek se nađe netko tko čita prvi put. Također, skloni smo zaboravljanju, i to je ljudski. Ponovno pisanje potrebno je i iz razloga što se datumi lovostaja relativno često mijenjaju. Nisu to neki veliki pomaci i uglavnom se uklapaju u blagdanske dane, kada mnogi ribari ionako ne rade, i kada se riba manje konzumira. Ipak su to dani odojka i sarme!
Dakle, još malo i morat ćemo privremeno apstinirati od male plave ribe. Tko je voli, mora požuriti, više kupovati i jesti plavu ribu, prije nego što se brodovi plivaričari čvrsto vežu. Umjesto jednom tjedno, što je kod naših ljudi najčešće, plavu ribu bi trebalo jesti svaki drugi, treći dan.
Ili, što neki prakticiraju, trebalo bi ovih dana kupiti veću količinu srdela pa ih očistiti i duboko zamrznuti. Pritom je važno ribu pažljivo posložiti, da se ne ošteti i lako odmrzne. Ne sve u jednu hrpu, nego – u tanke slojeve, jednu do druge. Znam, ne treba mi nitko objašnjavati, riba iz zamrzivača nije odviše kvalitetna, posebno ne plava. Ali to je jedino rješenje kad nema svježe. Osobno ne volim zamrznutu ribu, ni plavu, ni bijelu, pa se radije priklanjam ribi iz konzerve. Limenka popularnih sardina nije baš dovoljna za ručak, ali može poslužiti za marendu ili večeru.
Zabrana i obustava
Lovostaj počinje na Badnjak, 24. prosinca. Trajat će do kraja veljače, za ribare predugo, a i za mnoge potrošače. Čitavo to vrijeme za ribare traje lovostaj, dok ga zakonodavac drukčije definira. Razdoblja od 24. prosinca do 16. siječnja i od 16. do 28. veljače definirana su kao »razdoblje redovite zabrane ribolova plivaricom srdelarom«. Od 17. siječnja do 15. veljače vrijeme je privremene obustave ribolova. Malo previše komplicirano za ono što se može izreći jednom riječju. Svi znamo i razumijemo što znači!
Nećemo imati male plave ribe na tržištu. Jedino ako se netko sjeti pa uveze koju kašetu iz Slovenije. To se već događalo. U naših susjeda nema lovostaja, iako naši i njihovi ribari rade u istom moru.
Užba prije BadnjakaZa one koji love plavu ribu, preostalo je malo radnih dana. Do Badnjaka, odnosno početka lovostaja, ima još 12 dana. Ali, ima i noći punih mjesečine. Za sedam dana, u nedjelju 19. prosinca je Užba, dan punog Mjeseca. To znamo, ili bismo trebali znati, u svijetlim noćima ne lovi se plava riba. U normalnim okolnostima brodovi plivaričari ne rade i do sedam noći. Sada će, nema sumnje, taj neradni interval skratiti. Mirovat će noć-dvije prije i poslije punog Mjeseca. Neki ni toliko, kao što se događalo za prošle Užbe. Posebno sada, kada predstoji razdoblje dužeg mirovanja. Jasno, u ovom dijelu godine radni dani prvenstveno ovise o meteorološkim prilikama. |
Istina je, neće napraviti veliku štetu morskom ekosustavu, budući da Slovenija ima malo mora, i malo ribara. Nemaju lovostaja ni Talijani, a oni su u europskim okvirima ribarska velesila. Ako se upustimo u analize i rasprave takva stanja, duboko ćemo zaglibiti i ništa nova nećemo otkriti. U konačnici ćemo doći do klasičnog zaključka: tako je nametnula Europska unija. To je naš standard, ne samo u ribarstvu, kada nemamo valjana odgovora.
Više od dva mjeseca ribarnice će biti bez male plave ribe. Dobro je što će se moći kupiti na Badnjak, ako vremenske prilike tih dana dopuste ribarenje. Lako je predvidjeti sliku što će je u to vrijeme pružati ribarnice. Neće one ostati prazne, bit će ribe, ali će se slabo prodavati. Bit će ribe znatno skuplje u odnosu na malu plavu. Najjeftiniju, što prevedeno znači – mnogim kategorijama stanovništva najdostupniju. Zato će oni i na Badnjak kupovati srdele umjesto bakalara.
Tako mora biti
Kroz protekla dva mjeseca, tko god je poželio, mogao se za malo novca najesti srdela. Što se zima bližila, ponuda inćuna se smanjivala, a u posljednje vrijeme uopće ih nije bilo. Ne znam kako je bilo drugdje, ali sam se osvjedočio da su na riječkoj ribarnici srdele najčešće prodavane po 10 kuna. Pričali su mi neki poznanici da se pri kraju radnog vremena moglo kupiti dva kilograma za 15 kuna. Nakon iznošenja ovakvih brojki, uvijek iznova pitam: što se još može kupiti za ručak tim novcima? To je prvo i osnovno.
Veći uloviTermin lovostaja promijenjen je nedavno objavljenim izmjenama Pravilnika o ribolovnim mogućnostima u gospodarskom ribolovu na moru okružujućom mrežom plivaricom-srdelarom. Nisam brojio koja je to po redu izmjena ili dopuna navedenog podzakonskog dokumenta. Prečesto se mijenja. Vjerujem da je i ribarima teško pratiti sve te promjene. |
Neću ponavljati priču koliko je plava riba zdrava, puno zdravija nego, na primjer, skupi škampi, ili meso kopnenih životinja, a koje neusporedivo više konzumiramo.
S onim što dolazi davno smo se pomirili. Naprosto, tako mora biti! Ne njurgaju više ni ribari, koji su se prilikom uvođenja lovostaja protivili njegovu terminu, te su predlagali druge datume. Sporno je jedino hoće li im lovostaj biti plaćen? Sjećam se nekih razgovora, ribari su se unaprijed žalili da za dane mirovanja neće dobiti nikakvu kompenzaciju.