Najuspješniji ribolov se obavlja sada, u ljetnim mjesecima u kasno popodne pa do večeri uz umjerene vjetrove južnih i zapadnih smjerove. Ješka mora biti dovoljno sitna da je modrac može progutati i istovremeno dovoljno čvrsto naješkana da se ne može brzo raščupati.
povezane vijesti
U sportskom se ribolovu modrac može uspješno loviti udicom i taj lov je u pravilu pravo nadmudrivanje. Bilo da ga lovimo iz plovila ili sa obale, možemo koristiti tri tehnike – ribolov propadanjem, ribolov plovkom i ribolov na dnu.
Ješke koji se mogu koristiti u ribolovu modraca su brojne. Ta riba će rado zagristi u većinu ponuđenog, no ponajbolji rezultati se postižu sa crvićima iz zone plime i oseke, dagnjom svježom i usoljenom, lignjom rezanom na trakice, ribljim iznutricama ili filetima, ali i tanko rezanim bijelim pilećim mesom.
Prilikom ješkanja je potrebno voditi računa o samo dvije bitne stvari – ješka mora biti dovoljno sitna da je modrac može progutati i dovoljno čvrsto naješkana da se ne može brzo raščupati.
Najuspješniji ribolov se obavlja sada, u ljetnim mjesecima u kasno popodne pa do večeri uz umjerene vjetrove južnih i zapadnih smjerove.
Modraci su vrlo osjetljivi, pa ukoliko ulovljenu ribu nemate namjeru zadržati, nemojte je nepotrebno mučiti držeći je duže od potrebnog na suhom. Vratite je u more čim prije.
Ukoliko je pak želite zadržati, humano bi bilo skratiti joj muke. Malo jači stisak palcem i kažiprstom neposredno iza očiju, bit će dovoljan da se riba brzo i relativno bezbolno usmrti.
Meso modraca je vrlo tečno i ukusno, a kosti su mu pravilno raspoređene. Izvrstan je na gradelama, no frigan ili kuhan nije ništa lošiji. Brudetu daje poseban okus.
U nekim dijelovima našeg primorja ga prije prženja suše, do tri dana, što mesu daje posebnu aromu.
Iako se u ribolovu modraca rijetko kada ulovi nešto kapitalnije, pravi sportski ribolovac neće zaobići ovog protivnika sitnih usta i treperavih peraja. Dakle, kapicu na glavu, štap u ruke i pravo na rivu za modrim tragom.