U trenutku kad šarag zagrize, do izražaja dolazi sva njegova snaga i borbenost. Uz snažne udare lijevo-desno, ulovljeni će šarag najčešće kružiti, nerijetko glavom udarajući o dno, ili će naglo zaplivati prema ribolovcu zbog čega strunu treba cijelo vrijeme održavati napetom.
povezane vijesti
U ribolovu udicom šaraga prati glas lukave ribe koja teško zagriza. Svakako je potrebno dobro poznavanje terena, vremenski uvjeti moraju biti u dlaku pogođeni, a pribor mora biti pomno odabran i prilagođen.
Ukoliko se odlučimo za ribolov iz plovila, možemo koristiti klasičnu kančenicu i loviti iz ruke, ili se možemo služiti štapom. Bez obzira kojim načinom lovili, predvez se slaže na isti način. Na kraju sistema se, postavlja stožasta ili suza olovnica nad kojom su na dva do tri brka vezane udice. Poželjno je da predvez bude fluorokarbonski, a udice dobro i bogato naješkane, jer ukoliko šarag ugleda strunu ili udicu, teško da će se odlučiti na griz.
Udice se spuštaju uz ili u šargijere, rupe u kojima se šarzi skrivaju. Ako se nakon otprilike pola do jedne minute ne dobije griz, sistem se brzo odiže i premješta malo dalje. Cijelo vrijeme ribolova je potrebno brumati skašenim srdelama. Zbog dubine na kojoj se šarzi nalaze, u ovakvom se ribolovu brum spušta neposredno iznad dna u mrežastim vrećama opterećenim utegom. Za to može poslužiti obična mrežasta vreće za krumpire, a uteg može biti običan kamen. Tako opterećena vreća se konopom spušta u ribolovnu zonu, a povremenim se protresanjem dio bruma otpušta u more. Pravilo je da ćemo šarage po tihom vremenu loviti dalje od obale, a ukoliko ima vjetra šarzi prilaze obali.
Činjenica je da su malobrojni oni koji šaraga ciljano love udicom i svatko tko to pokuša i u tome uspije, može se smatrati sretnikom.
U trenutku kad šarag zagrize, do izražaja dolazi sva njegova snaga i borbenost. Uz snažne udare lijevo-desno, ulovljeni će šarag najčešće kružiti, nerijetko glavom udarajući o dno, ili će naglo zaplivati prema ribolovcu. Bez obzira kojom se udičarskom tehnikom služili, strunu je potrebno cijelo vrijeme održavati napetom.
Za ješku se može upotrijebiti veliki crv, srdela, gavun, razne račići, sipe ili lignje jer šarag po pitanju ješke nije izbirljiv.
A na trpezi je prava poslastica. Izrazito ukusnog i bijelog mesa, uvijek je cijenjen i tražen. Može se peći, kuhati ili spravljati na brudet, no budući da je na ribarnicama vrlo rijedak nema vam druge neko uzeti pribor i potražiti svog šarga i upisati se tako na listu onih malobrojnih sretnika.