
povezane vijesti
Sipe nije teško uloviti ako se pribor posloži kako treba.
A montaža sistema za sipolov je vrlo jednostavna. Na kopču zogulina je potrebno navući olovnicu i skosavicu na takav način da nakon zatvaranja kopče olovnica i skosavica budu odijeljene bez mogućnosti spajanja i dodira. Drugi kraj zogulina se vezuje za fluorokarbonski predvez čime je sistem spreman za korištenje.
Sam se sipolov svodi na drifting odnosno povlačenje u kurentu. Sistem se spušta do dna nakon čega se struna napinje tako da barka nošena kurentom ili vjetrom povlači skosavicu za sobom.
Budući da se olovnica u sistemu nalazi ispred skosavice, ‘oranje’ je prepušteno olovnici dok se skosavica u položaju nosom prema dolje valovito kreće u oblaku koji podiže olovnica.
Sipe koje leže u pijesku napasti će skosavicu u prolazu što ćemo na štapu osjetiti kao zatezanje, vrlo slično onom kad se zapne za dno. U tom trenutku treba zategnuti sistem, slično kao kad dajemo kontru na ugriz ribe.
Kontra je potrebna jer sipa ima znatno tvrđu ‘kožu’ od lignje tako da je za kvalitetno kačenje potrebno dodatno zatezanje.
Sipa je u principu lijen lovac i neće olako napasti plijen koji je na udaljenosti većoj od dvadeset centimetara. Stoga je važno skosavicu provlačiti neposredno iznad dna.
Naravno, opisanu tehniku je moguće primjenjivati isključivo na dnima koja to omogućuju. To su u prvom redu slabo zaraštena pjeskovito-muljevita dna, dok je ova tehnika na dnima na kojima se prisutne nakupine kamenja, unatoč mogućoj prisutnosti sipa, ipak neprimjerena.
U trenutku kada se osjeti zatezanje strune kontrirati treba srednje jako do jako kako bismo potvrdili kačenje sipe.
Ukoliko je kačenje uspješno, izvlačenje treba nastaviti bez oscilacija. Sipa neće pružati neki zapaženiji otpor, no zato će iskoristiti i najslabije popuštanje da se oslobodi oštrih krunica. U trenutku dovlačenja na površinu poželjno je imati pripravan podmetač budući da se sipe nerijetko slabo drže na skosavici, tako da je njihovo podizanje izvan mora uistinu nepotreban rizik.
Ulovljene sipe je najpraktičnije ne dirati već pridržavajući skosavicu jednostavno ih stresti u za to pripremljenu kantu. Tako skinute sipe uglavnom ne puštaju crnilo prije nego se nađu u kanti. To je jako važno jer je sipino crnilo izuzetno teško ukloniti sa palube, dok je sa odjeće to doslovno nemoguće.
No zato je sipino crnilo izuzetno važno u pripremi jedne od najtraženijih delicija, rižota na crno. Stoga ulovljene sipe pažljivo čistite i crnilo ne bacajte.
Ukoliko želite crnilo sačuvati za neku drugu zgodu, pomiješajte ga sa malo ulja pa ga tek onda zamrznite. Bez ulja će se zgrušati tako da će u rižotu imati formu sitnog pijeska.
A budući da se sipe ovom tehnikom love danju, sipolov može biti itekako ugodan tako da užitak, pogotovo ako se dobro zacrnite, može biti jedinstven.