I već nekoliko trenutaka nakon što smo vidjeli prve tragove ribe na sonaru, štap koji je bio najudaljeniji od broda počeo je zujati. Ovoga je puta na udici bio luc koji je težio 10,24 kilograma…
povezane vijesti
- Koliko se daleko usuđujete zabaciti svoj ribolovni sistem? Ukoliko koristite shock leader tada nikakvog ograničenja ne trebate imati
- Iz svijeta znanosti – Andrej Gajić objavio rad o nalazu morskog psa prasca s leucističnim poremećajem pigmentacije
- Škrt na riječima, dobar u panuli. Povukao iglicu na 18 metara dubine pa nasukao cara od 4,3 kilograma
Kad čovjeku pokloniš ribu nahranio si ga za jedan dan, a kada ga naučiš loviti ribu nahranio si ga za cijeli život.
Tako je i ekipa Big fishinga odlučila jednom mladom ribolovcu iz Omišlja pokazati kako se može uživati u lovu na krupniju ribu iz broda potpuno opremljenog za big game fishing.
Evo što nam je o tome rekao Igor Piteša, vlasnik Big fishinga:
– U dogovoru između tvrtke Big fishing i ribolovnog kluba ŠRD Zubatac iz Omišlja odlučili smo jednog mladog člana odvesti u ribolov na veliku ribu.
Tako smo našeg četrnaestogodišnjeg člana Antuna Bokan Hernauta probudili ranom zorom i uputili se u pravcu Cresa.
Ribolov se bazirao na tehnici driftanja sa obilnim brumanjem srdelama ne bi li namamili veliku ribu.
A vrijeme nam i nije baš išlo za rukom jer je bilo juga jačine 4 do 5 m/s popraćenog s obilnim pljuskovima, no srećom je brod Tiara duga 31 stopu s Tuna Towerom i širilicama za mogućnost panulanja na veliku ribu dovoljno komforan tako da smo bez obzira na vrijeme uživali – priča nam Igor.
– Oprema koju smo koristimo je oprema za big game fishing proizvođača iz Italije Mastfish. Štapovi su stand up Mastfish Tournament 50 lb upareni sa Shimano Tiagra 50 lb. Osnova na mašinama je upredenica Cortland Master Braid 300 metara, te najlon Sunline Queen Star 0,87 120 lb 200 metara. Predvez je Seaguar Premium Manyu 0.78 80 lb 10 metara dok su udice koje koristimo Owner Circle Super Mutu br 6, AQS Circle 25. Ješka koju koristimo u ovakvom ribolovu je srdela. Udicom ulazimo kroz usta te vrh udice vadimo na trbuh i usta vežemo filo elastikom.
Od elektronike koristimo Raymarine Axiom Pro 12 sa Airmar sondom od 2 kw za tradicionalni sonar te Raymarine 3D sondu za Clear View, Side View i 3D Scan – nastavlja Igor svoju priču.
– Lovimo uvijek s tri štapa na tri različite distance od broda. Prvi štap je s olovom na dubini od 40 m na udaljenosti od broda sa balonom cca 130 metara, drugi je na dubini od 25 metra s balonom cca 70 metara od broda, a treći na 15 metara dubine cca 20 metara od broda čime postižemo da nam ješka bude stalno u tragu bruma koji konstantno bacamo u more.
Za brumanje koristimo Sardomatic koji radi takozvanu paštetu pri čemu osim toga režemo i komadiće srdela koji se u povremeno izbacuju u more. Tako smo nakon nekih dva sata brumanja napokon dobili i signale na sonaru što je bio znak da je vrijeme i za malo akcije.
U principu, kad vidimo signale na ekranu tada počinjemo neke stvari mijenjati, kao šta su povlačenje najlona, puštanje ješki dalje od broda, itd..
I već nekoliko trenutaka nakon što smo vidjeli prve tragove ribe na sonaru, štap koji je bio najudaljeniji od broda počeo je zujati, ali smo odmah shvatili da se ne radi o tuni ili nekoj većoj ribi pošto nije stvarala preveliki otpor.
I nakon desetak minuta borbe i privlačenja ribe do broda vidjeli smo da je riječ o lijepom primjerku luca.
U nastavku ribolova morali smo mijenjati poziciju jer zbog pogoršanja vremenskih uvjeta nismo htjeli ništa riskirati.
Tako smo otišli ispred Belog na Cresu i ponovili cijelu radnju koju smo ujutro primijenili i dobili još jedan griz. I ovoga je puta na udici bio luc koji je težio 10,24 kilograma.
A onda smo se nakon cijelog dana ribolova vratili u luku Njivice i od friško očišćenog luca napravili tartar s maslinovim uljem na prepečenom kruhu.
Mi smo kao tvrtka Big fishing općenito jako zadovoljni kad možemo usrećiti i ljudima dati priliku da dožive malo drugačiji ribolov.
A Antuna Bokana Hernauta, člana ŠRD Zubatac-Omišalj smo s ovim ribolovom kupili za cijeli život – ispričao nam je Igor Piteša.