RIBE KAO JEŠKA

Koristite li ribe za ješkanje vaših sistema? Evo nekoliko detalja koji garantirano donose bolji i kvalitetniji ulov

Boris Bulić

Namjerno ozlijeđene, zarezane, ili djelomično oderane, a još uvijek žive ribe, koriste se u ribolovu nekih pridnenih vrsta poput ugora ili murine kad se ješkaju udicom ispod kože između vrata i prve leđne peraje, ili kroz obje vilice odozdo prema gore.



Hranidbeni lanac na kojem počiva opstanak života u moru temelji se na onoj staroj uzrečici – veća riba jede manju ribu.


Pa iako će veća riba rado pojesti i glavonošca i raka, sitna je riba uvijek slastan zalogaj, dok se pojedine vrste poput tuna ili igluna hrane skoro isključivo ribom.


I dok se u plićem uzobalnom pojasu ili kanalskim morima kao ješka može ponuditi vrlo široka animalna paleta, na otvorenom je moru u 90 posto slučajeva riba kao ješka na prvom mjestu.




Može se ponuditi živa – cijela ili ranjena, te uginula – izrezana na komade ili filetirana.



Od žive se ribe najčešće koriste iglice, cipli, ušate, špari, šaruni, lokarde, knezovi, gavuni ali i glavoči. Uglavnom se koriste u panuli pučinskih vrsta i velikih predatora poput zubaca i gofa, ali i na parangalima.


Montiraju se na razne načine od kojih svi podrazumijevaju što je moguće manje oštećenje ribe budući je živa i neozlijeđena riba u panuli uvijek lovnija od ozlijeđene ili uginule. Posebno je zanimljiva montaža živog glavoča u postavi namijenjenoj brancinu kakva se često koristi, primjerice, u Karinskom i Novigradskom moru. Živom se glavoču kroz usta ugura kuglica stiropora, nakon čega se udicom kači neposredno ispod kože s leđne strane nešto bliže glavi. Zbog stiropora glavoč ne može zaroniti, tako da ‘plešući’ u pola mora predstavlja izuzetno atraktivan plijen.



Namjerno ozlijeđene, zarezane, ili djelomično oderane, a još uvijek žive ribe, koriste se u ribolovu nekih pridnenih vrsta poput ugora ili murine kad se ješkaju udicom ispod kože između vrata i prve leđne peraje, ili kroz obje vilice odozdo prema gore.


Uginule ribe, u prvom redu srdele, manule i šaruni, su prikladne za lov većine ribljih vrsta. Cijele se koriste na parangalima za krupnu ribu, landovinu, tune, iglune, ugore i murine dok se rezane na komade i filetirane mogu primijeniti u ribolovu gotovo svih udičarima zanimljivih vrsta.



Izuzetak su zapravo samo biljojedne vrste kakve su primjerice odrasle salpe.


Osim fileta, u panuli se često koriste komadi kože, posebice pauka, skuše, lokarde, šaruna, ali i plemenitijih vrsta poput brancina.