Kruh se može aromatizirati svim aditivima koji se mogu pronaći u ribomaterijalima, ali budući da se običnim svježim kruhom postižu sasvim dobri rezultati, dodavanje bilo čega je, kako bi rekli, samo izmišljanje tople vode.
povezane vijesti
U ribolovu plovkom, pogotovo kada su na meti cipli, salpe ili špari, jedna od najčešće korištenih ješki je pahulja svježeg kruha.
Raščupani komadić sredine bijelog svježeg kruha je potrebno prstima stisnuti u dnu luka udice tako da vrh bude u onom raščupanom dijelu, sakriven, a opet slobodan za kačenje. Ako je pahulja dobro postavljena, a štap dovoljno mekan, ješka bi trebala izdržati nekoliko umjerenih kontri u prazno prije što nego spadne sa udice.
Kruh kao ješku možemo koristiti na još jedan način, ali je za to potreban direktaš od 5 – 7 metara. Ukoliko ga nemate može vam poslužiti bilo koji drugi štap te dužine s rolom ili bez nje. Kruh se obilato namoči, a potom se od tako namočnog kruha formiraju kuglice, najlakše rolanjem između dlana i bedre, baš poput kubanskih cigara. Naravno da je u tome praktično imati nekakvu vodonepropusnu podlogu kako bismo sačuvali hlače od kvašenja i prljanja.
Te kuglice moraju biti dovoljno kompaktne da se ne raspadnu pri polaganju na vodu. Udica je pri tome potpuno umočena u ješku, a ribolovac ima pravo na samo jednu kontru. Sistem bi trebao biti što je moguće manje gramaže, a vrijeme mora biti vrlo mirno, bez vjetra. Ako su cipli, koji su uz ovako pripremljen kruh ciljana lovina, raspoloženi, broj realiziranih kontri bi trebao biti oko 40 posto, a što nikako nije zanemarivo.
No bez obzira na to, u tom segmentu ipak treba ostaviti slobodnog prostore za kreativce i entuzijaste koji redovito imaju neki svoj tajni recept.