BIOLOGIJA PODMORJA

Koristite li brum u ribolovu? Sad je pravo vrijeme za to jer je riba zbog niskih temperatura jako neodlučna…

Boris Bulić

Kod morskih je pasa, primjerice, osjet mirisa izuzetno razvijen tako da pojedine vrste mogu osjetiti prisustvo krvi u razrjeđenju od 1 : 10 000 000 000 dok neke vrste morskih mačaka imaju jednako impresivno razvijen okus naoružan s preko 27 000 receptora



Brum, torilo ili primama je u nekim ribolovnim tehnikama poput driftinga u big game fishingu nezaobilazna stavka.


Konstantnim izbacivanjem skašenih cijelih ili srdela u moru formira se mirisno-okusna staza u kojoj postavljene i naješkane udice čekaju ribu.


Naravno, jako je važno da ta staza bude neprekinuta.




Naime, riba može naići na trag bruma i nekoliko milja dalje od broda nakon čega će prateći mirisni trag neminovno doći do udica.


Inače ribe osjećaju mirise preko brojnih osjetilnih receptora smještenih u nosnicama.


To su parni otvori uglavnom smješteni u prednjem dijelu glave.



Dok riba pliva, more neprestano struji kroz te otvore pružajući osjetilnim receptorima informacije.


Osim mirisnih, ribe imaju i jake okusne receptore koji se kod mnogih vrsta ne nalaze samo u nosnicama i ustima veći i po tijelu, perajama ili brkovima.


Kod morskih je pasa, primjerice, osjet mirisa izuzetno razvijen tako da pojedine vrste mogu osjetiti prisustvo krvi u razrjeđenju od 1 : 10 000 000 000 dok neke vrste morskih mačaka imaju jednako impresivno razvijen okus naoružan s preko 27 000 receptora!


Jednom razdražene i na hranjene potaknute ribe često gube veliki dio opreza na čije mjesto tada stupa drugi bazični poriv – hranjenje.


Ispravnim odabirom komponenti od kojih ćemo pripraviti brum lako možemo postići upravo taj efekt – gubitak opreza i halapljivo hranjenje.


U tom je postupku jako važno ribu razdražiti i potaknuti joj apetit, a pritom je ne nahraniti i zasititi.


Bez obzira na lovnu dubinu ili lovinu, brum uvijek može poboljšati rezultate pogotovo ako je sastav pogođen i plasiran u lovnoj zoni.


A ovo je doba godine iznimno pogodno za brumanje jer su ribe zbog niskih temperatura jako neodlučne u prihvaćanju ponuđene ješke.


Upravo stoga bi trebalo u svaki ribolovni pohod ponijeti i brum kako bi se kući vratili s ribom više.