JEŠKA

Jeste li znali da živoj kozici na udici nijedna riba ne može odoljeti?

Boris Bulić

Sve ljuskavke će rado zagristi na kozicu, bila živa ili ne, a ješkati je treba od glave prema repu, s tim da vrh udice lagano proviruje. Na udicu se stavlja cijela, a može se postaviti i samo očišćeni zadak.



Kozice su desetonožni rakovi koji se često koriste za ješku.


Ima ih više vrsta no najpoznatija kozica je definitivno kamena kozica (Palaemon elegans) koja nam se ljeti često šeta oko nogu na kupanju.. Živi u obalnoj zoni, voli mirne, plitke, zarasle uvale i nije je teško uloviti. S malim podmetačem kućne izrade sastavljenog od drške za metlu, okvira od žice i ženske čarape, može ih se za kratko vrijeme uloviti dovoljno za pristojan ribolov.


Još se bolji rezultati postižu noću uz pomoć baterijske svjetiljke kada se lako otkrivaju jer im oči reflektiraju svjetlost.




Uspješno se mogu loviti i malim vršicama koje se izrađuju od dvolitarskih plastičnih boca. Boca se na prvoj trećini od grla prereže, pa se odrezani dio, grlom okrenut prema dnu, utisne u tijelo boce. Čep se naravno ukloni, a samo tijelo izbuši svrdlom manjeg promjera, do 4 milimetra. Za primamu se može staviti bilo koja sitnija uginula riba. Tako privučene kozice će lako naći ulaz, ali će za izlaz ipak trebati pomoć.



Čuvaju se u kantici s morem koje je potrebno češće mijenjati da bi ih održali živima. Kantica se mora pokriti jer svoje ime nisu slučajno dobile. Ukoliko ne želite loviti živim kozicama, može ih se spremiti u vlažnu krpu, raspoređene tako da se ne skaše.


Sve ljuskavke će rado zagristi na kozicu, bila živa ili ne, a ješkati je treba od glave prema repu, s tim da vrh udice lagano proviruje. Na udicu se stavlja cijela, a može se postaviti i samo očišćeni zadak.


Oni koji ne žele loviti kozice, a ne mogu natjerati lokalnu djecu da taj posao obave umjesto njih, mogu ih naći i na ribarnici. Pritom treba obratiti pažnju na njihovu svježinu, koja je, nažalost, na našim ribarnicama i prečesto upitna, a za kvalitetnu i lovnu prezentaciju izrazito važna.



Pored obične, obalne kozice, na ribarnicama možemo naći i velike crvene kozice, poznatije kao gambori. Izvrsna su ješka za većinu ribe no za većinu je ipak puno bolja ako se spremi na buzaru, u kakvom šugu ili na žaru.


Nažalost, ove kozice zbog visoke prodajne cijene često na štandovima ostanu duže nego što bi trebale o čemu svakako treba povest računa jer kao takve često nisu dobre ni za ješku.