Ovčica svoje ime duguje načinu na koji se hrani, jer podsjeća na ovcu na ispaši. Ostali nazivi za ovu ribu su arkaj, kopač, aršan, beka, mrmora, truta, kalauza, šargac i cip. Naraste do 45 centimetara duljine, a bude teška do 2 kilograma.
povezane vijesti
Podvodnim ribolovima, te ribolovcima koji love ostima pod sviću, ovčica predstavlja lak plijen. Nije ju teško pogoditi dok je zabavljena traženjem hrane. A kada se noću osvjetli feralom, nerijetko će cijelo jato leći na bok ili se postaviti u položaj svijeće, sa glavom prema dnu, te tako mirovati, misleći da su dobro kamuflirane i sigurne. Mnogi će se osamljeni primjerak, ako mu to dno dopušta, u panici pokušati ukopati. Naravno, spretni ribolovac će znati iskoristiti takvu priliku.
Po mnogima je ovčica najukusnija riba iz obitelji ljuskavki. Najbolja je kuhana, ali je isto tako izvrsna i na žaru i u brudetu.
Inače ovčica svoje ime duguje načinu na koji se hrani, jer podsjeća na ovcu na ispaši. Ostali nazivi za ovu ribu su arkaj, kopač, aršan, beka, mrmora, truta, kalauza, šargac i cip. Naraste do 45 centimetara duljine, a bude teška do 2 kilograma. Najčešće ulovljeni primjerci su u prosjeku teški 0,15 kilograma.
Ovčica ima dugo, bočno stisnuto, ali elegantno tijelo, na kome se ističe krupna glava sa produženom njuškom i zadebljanim usnama. Srebrnkaste je boje, prema trbuhu bijelo-srebrnkaste. Ponekad ima zlatast odsjaj, a ukrašena je i sa desetak okomitih crnkastih pruga. Cijelo tijelo joj je prekriveno ljuskama. Bočna crta je istaknuta i vidljiva cijelom dužinom. Peraje su joj osrednje razvijene.
Nekada su se po Zakonu u more vraćali svi primjerci kraći od 20 centimetara. Nažalost, to više nije tako. Današnji Zakon ne donosi dužinsko ograničenje za ribolov ovčice, a nema ni lovostaja, tako da je samo na vama kao ribiču da ocijenite je li ulovljena riba dovoljno odrasla ili bi je bilo bolje vratiti u more.