Nepoznata delicija

Riblji recepti: Jeste li kada kušali sušenu mačku na bijelo?

Boris Bulić

Kad sljedeći puta ulovite mačke, nemojte ih s prezirom spustiti u neku sporednu vreću već ih s pažnjom osušite i pripremite na bijelo pa ugodno iznenadite i sebe i goste



Mnogi ribolovci ulovu mačke ne pridaju neku važnost, dapače, mnogi je smatraju potpuno bezvrijednim ulovom.


Ipak unatoč tome, postoje ribolovci koji prepoznaju njenu kvalitetu koja uz malo truda, na tanjuru doslovno može zablistati.


A trud koji treba uložiti i nije tako strašan jer ulovljenu mačku zapravo treba samo osušiti.




Naravno, prije sušenja ribi treba odstraniti glavu i utrobu unutar trbušne šupljine, posušiti je, lagano nasoliti te umetnuti drvene štapiće u trbušni prostor koji će omogućiti da se riba kvalitetnije osuši.



A recept za pripremu jela je krajnje jednostavan.


Osušene mačke se preko noći namoče u hladnoj godini nakon čega ih je potrebno oderati.


To je najjednostavnije napraviti tako da se mačka položi kožom na podlogu nakon čega se u jednom potezu nožem mesni dio odvoji od kože.


S tako dobivenim filetima se može pripraviti cijeli niz jela, od brudeta, pa do mačke na bijelo.



Dakle, za mačku na bijelo narezani fileti se spuste u hladnu, lagano posoljenu vodu pa se kuhaju oko pola sata nakon čega se doda i oguljen i narezan krumpir.


Idealno je da se tekućina u kojoj je jelo kuhano reducira barem na polovinu početnog volumena.


Kada je krumpir kuhan jelo se skloni s vatre te se začini sjeckanim peršinom i zalije maslinovim uljem.


Naravno ovo je samo kostur recepta koji je podložan promjenama jer se u ovo jelo može dodati još cijeli niz začina, od lovora, preko ruzmarina, do timijana, a sve prema želji i sklonosti kuhara.