Za sunčanog dana, u lovu luca valja odabrati plavo-sive varalice, dok su za oblačnih dana učinkovitije svijetle varalice, kao i sve verzije tipa Red Head. Wobblere, bez obzira na njihove mogućnosti urona, treba bez ikakvog otežanja provlačiti po površini dok se jako dobri rezultati mogu postići i popperima…
povezane vijesti
Tajna uspješnog lova luca je zapravo u jednostavnoj hranidbenoj konkurenciji koja je lucu svakodnevica opstanka – tko bude brži, obrok je njegov. To je jedan od osnovnih razloga zbog kojih luca nije teško uloviti.
No treba voditi računa o jednoj bitnoj stvari – zakačenu ribu treba čim prije bez ikakvog kalkuliranja izvući van jata da se jato ne bi prepolovilo ili zaronilo.
Provlačenjem varalice kroz jato može se dogoditi da se jato prepolovi, nakon čega mu je jako teško ponovo prići i ponoviti manevar. Obilaženjem jata i provlačenjem varalica po rubnom dijelu može se u kratkom vremenu uloviti sasvim dovoljno luceva da se i najljući zagriženjaci u ovakav tip ribolova mogu do sita izguštati.
Luc je vrlo snažan i dinamičan borac. Kao tipična pelagička riba uvijek pruža otpor dostojan pučine i borba s njim uvijek oduševljava. Neprestano treperenje uz česte promjene smjera i vrlo snažan otpor pružaju nesvakidašnji užitak.
Lovni pribor treba biti u skladu s temperamentom ove ribe. Štapovi moraju biti snažni varaličarski, a role jače, pouzdanog kočionog sistema i prijenosa. Iako se može loviti klasičnim krutim štapovima namijenjenima big game fishingu i većim multiplikatorima, kod ulova manjih primjeraka tako pretjerana krutost pribora može znatno smanjiti užitak.
Struna mora biti najlonski monofil promjera 0,40 do 0,70 milimetara, s fluorokarbonskim predvezom dužine 100 do 120 centimetara, promjera prilagođenog promjeru osnove i težini varalice, no nikada ispod 0,35 milimetara.
Lucu treba ponuditi brze i svjetlucave varalice. To su u prvom redu žlicaste metalne varalice tipa spoon kao i kastmaster. Treba ih samo provući brzinom od oko pet milja i rezultat neće izostati. Od wobblera su na prvom mjestu magnum inačice u dužini od 120 do 130 milimetara. Inače, za sunčanog dana valja odabrati plavo-sive varalice, dok su za oblačnih dana učinkovitije svijetle varalice, kao i sve verzije tipa Red Head. Wobblere, bez obzira na njihove mogućnosti urona, treba bez ikakvog otežanja provlačiti po površini. Dobri se rezultati mogu postići i popperima.
Prihvat luca rukom treba izbjegavati. Manje primjerke treba prihvatiti podmetačem, dok se veći primjerci u pravilu prihvaćaju kukom.
Luc je s gastronomskog stajališta nepravedno zapostavljena riba. Veliki ga dio ‘bonkulovića’ smatra stupavim i neukusnim što je zapravo samo stvar spretnosti kuhara. Ulovljenog luca treba odmah, kao i sve skušovke i tunide, otkrviti. Naime, od zadržavanja krvi u tkivu nakon uginuća ribe meso ima teško probavljivo i kiselo meso. Dovoljno je ulovljenom lucu izvaditi škrge, nakon čega će u kratkom roku potpuno iskrvariti, zbog čega će mu meso biti svijetle boje i neusporedivo ukusnije.
Najčešće se peče isfetan ili filetiran na žaru, dok je carpaccio od luca posebno ukusna i cijenjena delicija.