PIERO BURŠIĆ

Ferma je zakon! S dva štapa po mraku nasukao ugore

Boris Bulić

Dubina je na toj poziciji oko desetak metara, a dno je kamenito s dosta mpotencijalnih zadjeva, no kako se kaže, gdje nema zadjeva nema ni ribe. I odabir pozicije i ješke se pokazao dobrim. Još dok sam slagao drugi pribor dobio sam prvi griz…



Piero Buršić je ribolovac koji voli loviti na fermu.


Premda vlada i drugim tehnikama, ferma mu je najdraža jer se u toj tehnici može nadmetati s uistinu snažnim ribama.


A jedan od njegovih posljednjih pohoda je bio baš dinamičan jer se stalno nešto događalo.




Evo što nam je Piero ispričao o tom svom doživljaju:


– Ribolov je za mene nezavisno od ulova, uvijek poseban doživljaj.


To je svakako svojevrsni ventil kojim uspješno pobrišem sve frustracije i sve negativno prikupljeno do tada.


Kada odem na more tada ne postoji ništa osim ribolova, mira i nenadomjestivog gušta – priča nam Piero.


– Uglavnom lovim s dva štapa. Prvi je Casted Moana, a drugi Casted Clipper.


Mašinice su Okuma Azores 6000 i na njima je najlon Spiderwire od 0,45 milimetara.


Vrijeme ne gledam i u ribolov idem kada god stignem.


Naravno, ako se baš nebo otvori tada ostajem doma jer ribolov po takvom vremenu baš i nema smisla – nastavlja Piero.


– Na poziciju dolazim u sumrak. Polako namontiram klizno olovo od 20 grama i na kraj sistema stavim sajlu s udicom.


Od ješke koristim srdelu, malog šaruna, pirke ili neku drugu sličnu ribu.


I poslije zabačaja, dok se čeka, pripremam opremu za daljnji ribolov.


Ovoga sam puta lovio u blizini jednog sela u okolici Labina.


Dubina je na toj poziciji oko desetak metara, a dno je kamenito s dosta potencijalnih zadjeva.


No kako se kaže, gdje nema zadjeva, nema ni ribe.


A odabir pozicije i ješke se i ovoga puta pokazao dobrim.


Još dok sam slagao drugi pribor, na prvi zabačen pribor sam dobio prvi griz.


Odmah sam reagirao jakom kontrom jer je u ovakvom ribolovu najvažnije ribu odlijepiti od dna i ne dopustiti joj zavlačenje u škrape.


I premda je poprilično divljao, brzo sam ga izvadio na suho.



Ugor od oko 3,5 kilograma je pospremljen pa sam mogao nastaviti loviti.


I onda je došao drugi, pa treći…


Ukratko, bila je to noć za guštanje.


Bilo je dinamično i naporno, ali za mene neprocjenjivo – ispričao nam je Piero Buršić.