JEŠKA

Dagnje nisu jedine školjke koje vrijedi koristiti kao ješku. Imamo nekoliko korisnih savjeta

Boris Bulić

Uz dagnju postoji kućica, kamenica, rumenka, kunjke i još mnoge druge školjke koje su ribama vrlo ukusne i zanimljive. Ako budete u prilici, postavite ih na udice, mogli biste se iznenaditi.



Kućica (Amigdala decussata) je školjka do koje dolazimo prekapajući po obali do desetak centimetara dubine, nakon što se more povuče. Moram naglasiti da je njena kulinarska vrijednost daleko iznad lovne.


Kućica je vrhunska ješka


Ista je situacija sa kunjkom (Navicula noae) i kamenicom (Ostrea edulis), koje je katkad prava šteta koristiti kao ješku. To je kao da sa domaćom travaricom perete prozore.


Kućica se rijetko ciljano traži za ješku, no ako se nađe treba je iskoristiti u prvom sumraku.


Arbuni i podlanice jako vole rumenke




Od ostalih školjki koje se mogu koristiti kao ješka naveo bih srčanku (Cardium edule), konjaru (Glycimeris glycymeris), prnjavicu (Venus verrucosa) i rumenku (Meretrix chione). Sve se te školjke odlikuju čvrstim i žilavim mesom koje se dobro drži na udici, a žive ukopane u gornjem sloju pijeska. Do njih se može doći iskapanjem lopatom na plitko položenim obalama, ili razmahivanjem pijeska perajama.


Sve navedene školjke su dobre kao ješka, ali u usporedbi sa dagnjom nalaze se znatno ispod nje i po kvaliteti i po jednostavnosti načina na koji se do njih dolazi.