
Kada se dogodi da sabiki napadne jato, često se na predvezu nađe više riba, pri čemu svaka vuče na svoju stranu. S umetkom od najlonskog monofila rizici od gubitka ribe zbog takvih opterećenja su svedeni na minimum.
povezane vijesti
Predvez namijenjen turskoj panuli se može koristiti na dva načina.
Prvi podrazumijeva olovno otežanje primjerene težine, u rasponu od 100 do 250 grama, u obliku torpeda koje se postavlja na kraj predveza, dok je predvez s osnovom spojen preko jačeg zogulina s kopčom.
Ovako složena panula se pri brzini od 1,8 do 2,5 milja pušta na nekih 40 do 60 metara iza barke.
Poželjno je da štap bude žilaviji, akcijom primjeren olovnom otežanju. Rola ne treba biti pretjerano brza.
Omjer od 1:4 sasvim je dostatan. Mada je najlonski monofil dobar izbor za osnovu, zbog otpora prilikom povlačenja i neposrednijeg kontakta s ribom praktičnije je koristiti jaču upredenicu.
Budući da su zbog tvrdog kontakta česti gubici već zakačene ribe, između upredenice i predveza se postavlja petnaestak metara mekšeg monofila koji ima ulogu kompenziranja grubih trzaja zakačenih riba.
Naime, kada se dogodi da sabiki napadne jato, često se na predvezu nađe više riba, pri čemu svaka vuče na svoju stranu.
S umetkom od najlonskog monofila rizici od gubitka ribe zbog takvih opterećenja su svedeni na minimum.
Drugi oblik ribolova s istim predvezom podrazumijeva lov u mjestu.
Kad se na sonaru ukaže jato koje se najčešće sastoji od nekoliko desetina jedinki, potrebno je zaustaviti barku i pokušati je zadržati na mjestu.
Sabiki se spušta okomito pod barku, ispod lovne dubine, nakon čega se energičnim kratkim trzajima prema gore i jednako dinamičnim propuštanjem i propadanjem pokušava isprovocirati napad.
Za ovakav način lova, s obzirom na otežanje od 100 do 200 grama, štapovi klase do 30 libri, upareni s jačim rolama namotanima debljom upredenicom, su pravi izbor.
Naravno, u ovakvom su lovu primjerenije okrugle ili olovnice oblika suze.
Bez obzira za kakav se način lova, pribor ili tehniku odlučili, podmetač treba uvijek biti pri ruci.
Šarun je snažna riba koja tijekom izvlačenja pruža vrlo dinamičan i jak otpor, tako da su iznenađenja vrlo moguća upravo u posljednjim trenucima izvlačenja.
Ulovljeni se šaruni mogu priređivati na razne načine, no najukusniji su pečeni na gradelama, pod pekom ili sušeni. Bez obzira na kakav ih način odlučili spremiti, važno ih je dobro termički obraditi zbog prisustva ličinki nematoda iz roda Anisakis.
Pored termičke obrade, jednako je učinkovito i duboko zamrzavanje koje ove larve, inače opasne i za čovjeka, neutralizira i čini potpuno bezopasnima.