Foto: Pexels
Kremasta konzistencija i bogat, puni okus učinili su ga vrlo cijenjenim sastojkom u receptima
povezane vijesti
Proteini, masti, vitamini topivi u mastima i esencijalni minerali glavni su makro i mikronutrijenti koje ova iznimno svestrana namirnica osigurava.
Žumanjak sadrži mnoge proteine i aminokiseline koje su ključne za obnavljanje tjelesnog fonda aminokiselina, korisne za izgradnju strukturnih proteina (kao što su mišići), ali i funkcionalnih kao što su antitijela i enzimi.
Na taj se način također podržava funkcionalnost imunološkog sustava, uz stimulativno djelovanje koje nude vitamini D i A.
U isto vrijeme, vitamin E djeluje na jačanje antioksidativne obrane ljudskog tijela, suprotstavljajući se šteti uzrokovanoj slobodnih radikala i oksidativnog stresa.
Suprotno onome što možda mislite, masti i kolesterol prisutni u žumanjku također imaju blagotvoran učinak na tijelo.
Razmislite samo o bitnoj ulozi koju kolesterol igra u stabilnosti i fluidnosti staničnih membrana i u endogenoj proizvodnji steroidnih hormona, kao što su kortizol i aldosteron.
Konačno, mješavina minerala i tvari kao što je kolin čine hranu još potpunijom s nutritivnog gledišta.
Ovi elementi, u različitim stupnjevima, pomažu u provođenju temeljnih enzimskih reakcija za stanice i tkiva, promičući opću dobrobit organizma.
Kontraindikacije i rizici
Konzumacija žumanjka, kada je uključena u zdravu i uravnoteženu prehranu, obično ne uzrokuje značajne kontraindikacije za većinu pojedinaca.
Međutim, neke mjere opreza mogu se poduzeti za osobe s posebnim zdravstvenim stanjem ili posebnim prehrambenim potrebama.
Iako su nedavna istraživanja razjasnila pretpostavku o kolesterolu u prehrani s visokim razinama kolesterola u krvi, još uvijek se ne preporučuje u slučaju problema s dislipidemijom ili hiperkolesterolemijom.
Neke osjetljive osobe mogu biti alergične na bjelančevine jaja te stoga izbjegavaju jaja i proizvode koji ih sadrže.
Zbog visokog udjela masnoća i kalorija, jaja se možda ne preporučuju u nekim niskokaloričnim dijetama za mršavljenje.
Neki ljudi mogu imati osjetljivost probave na masti koje se nalaze u žumanjcima, osobito ako se konzumiraju u velikim količinama.