FOTO: iStock
Nastali su sasvim slučajno
povezane vijesti
Priča iza špageta alla nerano gotovo je jednako čarobna kao i okus samog jela. Priča se da je gazdarica Donna Rosa jedne večeri čekala goste u svom praznom lokalu “Maria Grazia”. Na njezino veliko iznenađenje, princ od Sirignana, Francesco Saverio Gaspare Melchiorre Baldassarre Caravita, iznenada je došao kod nje kako bi se okrijepio u restoranu.
U kuhinji je bila samo tjestenina, provolone i tikvice, koje su brzo postale špageti alla nerano – danas pravi klasični recept u talijanskoj kuhinji. Osim ploški tikvica, umak se sastoji od vode za tjesteninu, češnjaka, soli, papra i dvije vrste sira. Ovi potonji čine jelo od tjestenine prekrasno kremastim.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
- 600 g tikvica
- 400 g špageta
- 40 g parmezana
- 130 g provolone sira
- 1 režanj češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol i papar
- svježi bosiljak
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Tikvice operite, osušite i narežite na vrlo tanke ploške. Naribajte obje vrste sira. U tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite tanke ploške tikvica dok ne porumene. Skuhajte tjesteninu al dente, vodu ne bacajte.
Zagrijte češnjak na malo ulja pa na njega stavite tikvice. Zalijte žlicom vode za tjesteninu i pustite da ploške tikvica kratko propirjaju. Odvojite još dvije žlice vode za tjesteninu. Ubacite špagete u tavu i dodajte provolone, parmezan, postupno vodu za tjesteninu i nasjeckani bosiljak. Posolite i popaprite.