Voli ih i Stanley Tucci

Znate li što su spaghetti alla nerano? Otkrivamo kako ih savršeno pripremiti

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Nastali su sasvim slučajno

Priča iza špageta alla nerano gotovo je jednako čarobna kao i okus samog jela. Priča se da je gazdarica Donna Rosa jedne večeri čekala goste u svom praznom lokalu “Maria Grazia”. Na njezino veliko iznenađenje, princ od Sirignana, Francesco Saverio Gaspare Melchiorre Baldassarre Caravita, iznenada je došao kod nje kako bi se okrijepio u restoranu.


U kuhinji je bila samo tjestenina, provolone i tikvice, koje su brzo postale špageti alla nerano – danas pravi klasični recept u talijanskoj kuhinji. Osim ploški tikvica, umak se sastoji od vode za tjesteninu, češnjaka, soli, papra i dvije vrste sira. Ovi potonji čine jelo od tjestenine prekrasno kremastim.



Sastojci:


  • 600 g tikvica
  • 400 g špageta
  • 40 g parmezana
  • 130 g provolone sira
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar
  • svježi bosiljak

 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Mario Saviano (@italyfoodedrink)



Priprema:


Tikvice operite, osušite i narežite na vrlo tanke ploške. Naribajte obje vrste sira. U tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite tanke ploške tikvica dok ne porumene. Skuhajte tjesteninu al dente, vodu ne bacajte.


Zagrijte češnjak na malo ulja pa na njega stavite tikvice. Zalijte žlicom vode za tjesteninu i pustite da ploške tikvica kratko propirjaju. Odvojite još dvije žlice vode za tjesteninu. Ubacite špagete u tavu i dodajte provolone, parmezan, postupno vodu za tjesteninu i nasjeckani bosiljak. Posolite i popaprite.