
FOTO: iStock
Zlatno mlijeko se stoljećima smatra pravim imunološkim čudom
povezane vijesti
Pet osnovnih sastojaka u popularnom zlatnom mlijeku su poznati već stoljećima. Glavni začin čini kurkuma, na primjer, koji zlatnom mlijeku daje prepoznatljivu žutu boju. Kurkuma može pomoći kod bolova u zglobovima, upala, problema s jetrom ili respiratornih bolesti. Bogata je željezom, vitaminom B 6, vlaknima i bakrom i dokazano djeluje protiv bezvoljnosti, jača naš imunološki sustav i tako pomaže brže preboljeti prehladu. Drugi sastojak je đumbir, koji djeluje protuupalno i antibakterijski. Recept je dopunjen cimetom, kardamomom i muškatnim oraščićem koji zlatnom mlijeku daju neodoljiv okus. Prema ovom receptu možete sami napraviti suhu mješavinu za zlatno mlijeko, a tekućinu mijenjati po želji.
Sastojci:
- 4 žlice kurkume (prah)
- 2 žlice cimeta
- 2 žlice đumbira (u prahu)
- 1/8 žličice muškatnog oraščića
- 1 kapsula kardamoma
Priprema:
Pomiješajte sve suhe sastojke i pomiješajte jednu do dvije žličice sa 100 mililitara mlijeka po izboru. Možete kombinirati kravlje, sojino, kokosovo ili bilo koje drugo mlijeko, a za puniji okus ga je potrebno lagano zagrijati.