Foto: Pixabay
Sadrži visoke koncentracije željeza, ali i dobru količinu kalija.
povezane vijesti
Egzotično voće iz jugoistočne Azije vrlo neobičnog izgleda, koje se može pohvaliti brojnim hranjivim svojstvima.
Tekstura pulpe je sočna i mesnata, slična jabuci, ali gušća. Okus salaka je fascinantan balans između slatkog i blago kiselog, s aromatičnim notama koje ga čine jedinstvenim među tropskim voćem.
Njegova kombinacija slatkoće, kiselosti i hrskave teksture čine ga nesvakidašnjim osjetilnim iskustvom za svakoga tko ga ima priliku kušati.
Osim vrlo jedinstvenog izgleda, zmijski plod ima i zanimljiva nutritivna svojstva.
Naime, nadasve je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima, zbog kojih bi bio valjan saveznik u borbi protiv starenja, kao i za promicanje zdravlja zglobova, regeneraciju stanica i pročišćavanje tijela.
Također ima dobre količine askorbinske kiseline i flavonoida uz visoke koncentracije željeza koje sadrži.
Zapravo, čini se da je salak prvi među voćem u ovom posljednjem specifičnom aspektu.
Unos kalija također je vrijedan pažnje.
Zbog dobre koncentracije vitamina A preporuča se i zbog dobrobiti koje može donijeti kod problema s vidom.
Naposljetku, visok udio tanina i dijetalnih vlakana čini ga pogodnim kao namirnica za uključivanje u dijete za mršavljenje.
Potencijalne zdravstvene prednosti povezane s konzumiranjem salaka uključuju:
- jačanje imunološkog sustava: zahvaljujući vitaminu C, salak može podržati imunološki sustav, pomažući u borbi protiv infekcija
- zdravlje srca: kalij i vlakna mogu poboljšati zdravlje srca, pomažući u održavanju krvnog tlaka pod kontrolom i smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti
- probava: dijetalna vlakna mogu poboljšati probavu i redovitost crijeva
- energija: unos ugljikohidrata trenutno daje energiju, što salak čini idealnim međuobrokom
- antioksidansi: mogu pomoći u zaštiti od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, koji su uključeni u starenje i bolesti