"Vitamin očiju"

Znate li što je lutein? Vrlo je važan za zdravlje oka i vid općenito

Šarlota Brnčić

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ova tvar se koncentrira u makuli, središnjem području mrežnice oka

Pod nadimkom “vitamin za vid“, lutein je vrlo važna molekula za zdravlje očiju i šire. Nalazi se u mnogim namirnicama biljnog podrijetla, a po potrebi se može uzimati i u obliku suplementa.


Lutein ima vrlo snažno antioksidativno djelovanje koje eliminira slobodne radikale.


Nadalje, ima zaštitni učinak, osobito na oko. Zapravo, filtrira plavo svjetlo, smanjujući fototoksično oštećenje fotoreceptora mrežnice.


Pogledajmo konkretno koje su dobrobiti koje donosi u tom smislu:


  • sprječava, odgađa nastanak i poboljšava stanje očnih bolesti, kao što su miopija, senilna makularna degeneracija, katarakta i dijabetička retinopatija
  • ublažava ishode očnih bolesti poput miopije, retinopatije nedonoščadi i katarakte
  • poboljšava vid kod osoba s kataraktom
  • štiti mrežnicu od oštećenja svjetlom i razvoja poremećaja vida jer filtrira plavu svjetlost i svojim antioksidativnim djelovanjem neutralizira reaktivne spojeve kisika

Ostali korisni učinci luteina


Iako ima nadimak “vitamin za oči”, lutein nije dobar samo za oči. Evo njegovih drugih važnih blagotvornih učinaka:


  • sprječava starenje kože poboljšavajući hidrataciju i elastičnost kože te sprječavajući stvaranje bora
  • poboljšava pamćenje i kognitivnu obradu
  • sprječava oštećenja stanica uzrokovana slobodnim radikalima
  • štiti DNK
  • jača imunološki sustav
  • pomaže smanjiti razinu ukupnog kolesterola i LDL (tzv. “lošeg”) kolesterola
  • povećava vrijednosti HDL (tzv. “dobrog”) kolesterola
  • pomaže u snižavanju vrijednosti triglicerida u krvi
  • smanjuje rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti kao što su srčani udar, moždani udar i ateroskleroza

Mnoge vrste voća sadrže lutein. Naime, ima ga u kupinama, nektarinama, malinama, avokadu, kiviju, crnom ribizu, lubenici, grožđu i kiviju.


Od povrća ga najviše sadrži špinat, brokula, zelena salata, prokulice, kukuruz, grašak, mrkva, potočarka, bundeva, repa, rotkvica, celer, tikvice i grah.