Ukućani neće ni primijetiti

Znate li kako u umak za tjesteninu dodati više povrća? Jednostavno!

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Ovaj sjajan recept omogućava mnogo veću količinu zdravog povrća nego što bi itko mogao misliti!

Ono što izgleda kao umak od rajčice i ima izvrstan aromatičan okus zapravo je više zdravog povrća. Pa tako imamo rajčice, luk, češnjak, mrkvu, celer, poriluk i papriku, u receptu je čak sedam zdravih namirnica. Kako je sve kremasto pasirano i na tanjuru dolazi uz prefinu svježu tjesteninu, oduševit će se i oni posebno izbirljivi!



Sastojci (za 4 osobe):


  • 1 veliki luk
  • 2 češanj češnjaka
  • 2 mrkve
  • 2 paprike
  • 2 štapića celera
  • 1 manji poriluk
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 2 konzerve nasjeckanih rajčica
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • Sol i papar
  • 500 g tjestenine (npr. orecchiette)
  • Parmezan i svježe začinsko bilje za posluživanje 


Priprema:


Ogulite i sitno narežite luk i češnjak. Ogulite mrkvu i narežite ju na sitne komadiće. Paprike operite, očistite od sjemenki i narežite na manje komade. Celer i poriluk operite i također narežite na sitne komade, pritom odstranjujući krajeve.


U tavi zagrijte ulje pa na laganoj vatri pirjajte luk, mrkvu, celer i poriluk oko 20 minuta dok ne omekšaju. Zatim dodajte paprike i kuhajte još 10 minuta. Pred kraj tih 10 minuta dodajte češnjak.


Potom dodajte rajčice, šećer i ocat te začinite solju i paprom. Pirjajte još 20 minuta.


Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. U međuvremenu ispasirajte umak od povrća i ponovno ga začinite. Držite na toplom na štednjaku dok tjestenina ne bude gotova.


Ocijedite tjesteninu i poslužite s umakom. Poslužite ukrašeno parmezanom i svježim začinskim biljem.