Foto: Pixabay
Koristi se kao začin i ima organoleptička svojstva slična crnom papru
povezane vijesti
Ružičasti papar je plod egzotične i višegodišnje biljke koja pripada drugoj obitelji od one crnog papra, a poznat je i kao “lažni papar“.
Ono što plodovima daje naziv “ružičasti papar” je karakterističan papreni okus koji se zbog toga često koristi kao začin.
U usporedbi s crnim paprom, ružičasti papar ima nježniji i voćniji okus.
Svojstva ružičastog papra
Ružičasti papar ima nekoliko korisnih svojstava, pogledajmo koja su glavna:
- djeluje protuupalno
- ima svojstva ublažavanja bolova
- ima probavna svojstva
- antimikrobna svojstva
Konzumacija ružičastog papra može imati neke prednosti, uključujući:
- pospješuje probavu
- suzbija upalne procese
- može ublažiti neke bolove, poput zubobolje ili menstrualne boli
- bori se protiv infekcija
Zanimljivost o ružičastom papru
Ružičasti papar nazivaju i “lažni papar” jer, iako se koristi kao začin i ima organoleptička svojstva slična crnom papru, on je posebna vrsta koja pripada drugoj obitelji.
U prošlosti se, zahvaljujući svojim antimikrobnim svojstvima, ružičasti papar koristio za liječenje rana i infekcija.
Prema nekim istraživanjima, ružičasti papar može imati antidepresivna svojstva.