Foto: iStock
Super ideja je dodati ga u sendviče i obogatiti ga zdravim masnoćama.
povezane vijesti
Jeste li znali da leća obiluje proteinima?
Namaz (ako ga napravite na “rjeđe”, može biti i umak) od leće ima jako visok udio proteina, a možete ga kombinirati s raznim obrocima.
Možete ga držati do nekoliko dana u frižideru, a super ideja je dodati ga u sendviče i obogatiti ga zdravim masnoćama uz koje vam neće trebati klasični dodaci poput kečapa ili majoneze.
Sastojci
- 200 g crvene leće
- 65 grama tahini paste
- 3 žlice soka od limuna (otprilike 1 mali limun)
- 2 žlice maslinovog ulja (ili vode)
- 1 češanj češnjaka
- pola žličice mljevenog kumina
- četvrtina žličice mljevenog đumbira
- četvrtina žličice kurkume
- četvrtina žličice luka u prahu
- četvrtina žličice papra
- sol i papar po ukusu
Priprema
Leću operite tako da ju ispirete pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra. U srednje velikoj posudi zakuhajte vodu, ubacite leću te kuhajte poklopljeno oko 15 minuta, odnosno dok leća ne omekša. Nakon što je skuhana, ocijedite ju i pustite da se ohladi na sobnu temepraturu.
Stavite leću, tahini, limunov sok, maslinovo ulje, češnjak, đumbir u prahu, kumin, kurkumu, luk u prahu i papar u procesor hrane te blendajte dok ne dobijete glatku smjesu, dodavajući vodu po potrebi do željene gustoće. Posolite i popaprite i uživajte u ukusnom namazu!