Foto: Pexels
Varijanta "tradicionalne" znatno bi smanjila visceralno masno tkivo
povezane vijesti
Već su brojna istraživanja pokazala da je mediteranska prehrana koja se temelji na dnevnoj konzumaciji žitarica (po mogućnosti integralnih), sezonskog voća i povrća, mahunarki te nekoliko bjelančevina životinjskog podrijetla – pravi saveznik našeg zdravlja te psihičkog i fizičkog blagostanje.
Među prednostima usvajanja ove vrste prehrane su, naime, smanjenje upale, prevencija kroničnih bolesti poput dijabetesa ili hipertenzije, ali i neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti i demencije, a također pomaže povećati plodnost muškaraca.
No, varijanta “tradicionalne” mediteranske prehrane, nazvana zelena mediteranska dijeta ili Green Med donijela bi još veću korist organizmu – posebice za smanjenje visceralnog masnog tkiva .
To pokazuje opsežna klinička studija čije su rezultate nedavno objavili autori, a koja je uspoređivala zelenu mediteransku prehranu i onu tradicionalnu.
Uvidjelo se kako je zelena mediteranska prehrana u prosjeku dovela do smanjenja u visceralnoj masnoći za 14%, “tradicionalna” mediteranska prehrani za 7%, a zdrava prehrana za samo 4,5%.
Što je zelena mediteranska dijeta?
No, što je zapravo zelena mediteranska prehrana i po čemu se razlikuje od tradicionalne?
Ova dijeta predviđa potpuno izbacivanje crvenog mesa, kao i prerađene hrane i rafiniranog brašna.
Nadalje, oni koji slijede zelenu prehranu svakodnevno će jesti orahe (28 grama dnevno).
Bitna razlika u odnosu na tradicionalnu mediteransku prehranu, međutim, sastoji se u uvođenju dviju namirnica:
- zelenog čaja (tri do četiri šalice dnevno) i
- 100 grama smrznutih kockica biljke Wolffia globosa, visokoproteinskog oblika vodene leće
Potonja je biljka bogata željezom, vitaminima (osobito vitaminom B12 ), mineralima i polifenolima koja je zamjena za meso.
Istraživanje je obuhvatilo 294 sudionika u dobi između 50 i 55 godina i trajalo je 18 mjeseci: u tom razdoblju sudionici su podijeljeni u tri skupine i svakoj je određen način prehrane – tradicionalna mediteranska prehrana, zelena mediteranska prehrana i režim zdrave prehrane.
Rezultati postignuti nakon prvih šest mjeseci istraživanja već su pokazali učinkovitost zelene mediteranske dijete za mršavljenje i smanjenje opsega struka.
I tradicionalna i zelena mediteranska prehrana dovele su do znatnog gubitka težine (zelena mediteranska -6,2 kg, a tradicionalna mediteranska -5,4 kg).
Međutim, skupina koja je slijedila zelenu mediteransku prehranu imala je veće smanjenje opsega struka (-8,6 cm) od skupina koje su slijedile tradicionalnu mediteransku prehranu (-6,8 cm) i zdravu prehranu (-4,3 cm).
Ukratko, nije samo količina hrane ili broj kalorija ono što određuje gubitak težine i smanjenje masnog tkiva, već i kvaliteta namirnica koje se jedu.