
Foto: iStock
Imaju i pozamašnu dozu začina koja garantira bogat okus, a od dodataka stavite sve što inače volite u burgeru
povezane vijesti
Burgeri ne moraju biti puni nezdravih masnoća.
Postoje itekako bolje i zdravije varijante, a nama se posebno sviđa ona s pljeskavicom od leće, spravljena od sastojaka tako da u njoj mogu uživati i vegani!
Imaju i pozamašnu dozu začina koja garantira bogat okus, a od dodataka stavite sve što inače volite u burgeru.
Prijedlog je da unutra stavite salatu s tahini pastom, za koju recept također možete pronaći u nastavku.
Sastojci
Za pljeskavice:
- 1 konzerva ocijeđene i isprane leće
- 2 žlice paste od rajčice
- 3/4 žličice soli
- 3/4 žličice dimljene paprika
- 3/4 žličice mljevenog kumina
- 1/2 žličice granuliranog češnjaka
- 1/2 žličice luka u prahu
- 1/2 žličice crnog papra
- 1 veća sitno naribana mrkva
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 2 do 3 žlice zobenog brašna
- 2 do 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja za kuhanje
- 4 peciva
- 1 veliki zreli avokado, tanko narezan
Z salatu sa tahini pastom:
- sok od 1 limuna
- 2 žlice tahini paste
- 1 žličica granuliranog šećera
- 1/4 žličice soli
- 450 g nasjeckanog crvenog kupusa
- jedna veća grubo naribana ili na trakice nasjeckana mrkva
- 12 g nasjeckanog svježeg peršina
Priprema
Stavite leću (odvojite pola šalice sa strane), pastu od rajčice i začine u veliku zdjelu. Upotrijebite dno čaše ili gnječilicu za krumpir kako biste sastojke vrlo temeljito zgnječili (možete ih i miksati u multipraktiku).
Umiješajte u sve preostalu leću, zajedno s mrkvom, peršinom i 2 žlice zobenog brašna. Miješajte dok smjesa ne postane ljepljiva i zgusnuta, a po potrebi dodajte još jednu žlicu zobenog brašna. Oblikujte četiri pljeskavice.
Pripremite salatu tako da pomiješate limunov sok, tahini, šećer i sol u srednjoj posudi za miješanje i miješajte dok ne postane glatko.
Dodajte kupus, mrkvu i peršin, dobro promiješajte da se prekrije i ostavite sa strane.
Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Pecite pljeskavice od leće dok ne porumene i postanu hrskave s donje strane, oko tri minute. Pažljivo okrenite i ponovite na drugu stranu.
Poslužite hamburgere na tostiranim pecivima s tahini salatom, narezanim avokadom i začinima po izboru, piše Dishing Out Health.