Uz neodoljivu salatu

Zdravija opcija burgera s lećom ima manje kalorija, a odličnog je okusa

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Imaju i pozamašnu dozu začina koja garantira bogat okus, a od dodataka stavite sve što inače volite u burgeru

Burgeri ne moraju biti puni nezdravih masnoća.


Postoje itekako bolje i zdravije varijante, a nama se posebno sviđa ona s pljeskavicom od leće, spravljena od sastojaka tako da u njoj mogu uživati i vegani!


Imaju i pozamašnu dozu začina koja garantira bogat okus, a od dodataka stavite sve što inače volite u burgeru.


Prijedlog je da unutra stavite salatu s tahini pastom, za koju recept također možete pronaći u nastavku.


Sastojci


Za pljeskavice:


  • 1 konzerva ocijeđene i isprane leće
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 3/4 žličice soli
  • 3/4 žličice dimljene paprika
  • 3/4 žličice mljevenog kumina
  • 1/2 žličice granuliranog češnjaka
  • 1/2 žličice luka u prahu
  • 1/2 žličice crnog papra
  • 1 veća sitno naribana mrkva
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • 2 do 3 žlice zobenog brašna
  • 2 do 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja za kuhanje
  • 4 peciva
  • 1 veliki zreli avokado, tanko narezan

Z salatu sa tahini pastom:


  • sok od 1 limuna
  • 2 žlice tahini paste
  • 1 žličica granuliranog šećera
  • 1/4 žličice soli
  • 450 g nasjeckanog crvenog kupusa
  • jedna veća grubo naribana ili na trakice nasjeckana mrkva
  • 12 g nasjeckanog svježeg peršina

Priprema


Stavite leću (odvojite pola šalice sa strane), pastu od rajčice i začine u veliku zdjelu. Upotrijebite dno čaše ili gnječilicu za krumpir kako biste sastojke vrlo temeljito zgnječili (možete ih i miksati u multipraktiku).


Umiješajte u sve preostalu leću, zajedno s mrkvom, peršinom i 2 žlice zobenog brašna. Miješajte dok smjesa ne postane ljepljiva i zgusnuta, a po potrebi dodajte još jednu žlicu zobenog brašna. Oblikujte četiri pljeskavice.


Pripremite salatu tako da pomiješate limunov sok, tahini, šećer i sol u srednjoj posudi za miješanje i miješajte dok ne postane glatko.


Dodajte kupus, mrkvu i peršin, dobro promiješajte da se prekrije i ostavite sa strane.


Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Pecite pljeskavice od leće dok ne porumene i postanu hrskave s donje strane, oko tri minute. Pažljivo okrenite i ponovite na drugu stranu.


Poslužite hamburgere na tostiranim pecivima s tahini salatom, narezanim avokadom i začinima po izboru, piše Dishing Out Health.