Foto: Pixabay
Istina o žeđi nakon uživanja u poznatom jelu
povezane vijesti
Znamo, nitko se ne može odreći pizze. No, nakon što se prepustite slasnom užitku, može vam se dogoditi da osjetite malu težinu na želucu ili jaku žeđ.
Osjećaj žeđi koji može potrajati od noći do sljedećeg dana dolazi od nedovoljnog “zrenja” ili od nedovoljne kvalitete sastojaka, posebice brašna.
Tijekom dizanja kvasac pretvara šećere u svojevrsne mjehuriće koji povećavaju volumen tijesta.
Međutim, tijekom sazrijevanja, enzimi prisutni u brašnu se aktiviraju zahvaljujući vodi koju dodajemo u tijesto.
Oni “razgrađuju” škrob i gluten, a sazrijevanje zahtijeva vrijeme i druge posebne uvjete, kao što su vrsta brašna i temperatura okoline.
Korištenjem jakog brašna (dakle bogatog glutenom) sazrijevanje zahtijeva više vremena, stoga je potrebno tijesto dizati na niskim temperaturama, između 2 i 4 stupnja, najmanje 24-36 sati, a u nekim slučajevima čak i 72 sata.
Ako koristite slabije brašno, može biti dovoljno pričekati 8-10 sati na sobnoj temperaturi.
U svakom slučaju uvijek pazite na količinu kvasca ovisno o temperaturi.
Ponekad, kako bi ubrzale stvari, neke pizzerije dodaju posebne tvari u brašno, kao što je suhi gluten za povećanje proteina ili mnogo enzima.
No, sve to može negativno utjecati na okus i probavljivost tijesta. Ako tijesto nije zrelo i pečenje nije pažljivo obavljeno, pizza može biti teško probavljiva.
Nadalje, ako pretjerate sa solju kako biste prikrili nedostatke u sazrijevanju, riskirate da nakon pojedene pizze ostanete žedni.
Čak i količina i kvaliteta sastojaka koji čine pizzu mogu utjecati na našu žeđ.
Iako tijesto obično zahtijeva malo soli, ipak morate uzeti u obzir što je u umaku od rajčice, mozzarelli ili drugim sastojcima.
Neke pizzerije koriste drugi sir umjesto mozzarelle kako bi uštedjele novac, ali zbog toga kvaliteta trpi.
Kada zatim dodate sastojke kao što su masline, šunka ili tuna, ukupna količina soli znatno se povećava, a samim time i osjećaj žeđi.
Kako biste izbjegli osjećaj prevelike žeđi nakon jedenja pizze, možete preferirati pizzerije koje ostavljaju tijesto da se diže najmanje 24-48 sati i odabrati pizze s jednostavnim sastojcima, možda s povrćem, koje sadrži kalij i pomaže smanjiti osjećaj žeđi.