PITANJE ČITATELJA

Zašto se suši bilje?

Jelena Sedlak

Foto: HRVOJE JELAVIC/PIXSELL

Foto: HRVOJE JELAVIC/PIXSELL

Vjerojatni uzrok je plamenjača, pa ćete morati primijeniti sredstva zaštite ujesen i zimu

“Imala sam trsje bijelog grožđa, i radi hlada i radi ploda, ali ovog ljeta je sve uvenulo i izgorjelo. I stabla trešanja su mi uvenula, a mojoj šogorici je također uvenuo trs izabela koji se, kao ni moj, ranije nije trebao prskati. Interesira me hoće li se to grožđe dogodine popraviti ili ga trebam vaditi, a isto tako i trešnje”, pita naša čitateljica s Bulevarda, iz Rijeke.


Nakon konsultacije s jednom od naših najvećih autoriteta s područja uzgoja loze proizvodnje vina, Patriciom Rumac, bacc. agronomije i vinarstva, preporučujemo vrtlarici s Bulevarda da tretira svoje trsje jesenskom i zimskom zaštitom. Ujesen bi to bila zaštita na bazi bakra i sumpora, a u zimu crveno ulje.


Istina je da se ove vrste loze nekada nsu trebale prskati zaštitnim sredstvima i upravo zato su bile omiljene na mnogim okućnicama, ali kako se klima očito mijenja, i otpornost ovih sorti se smanjuje. Trešnje bi također trebalo pokušati izliječiti prije no što ih se izvadi, jer za novo rodno stablo mora proći dosta godina, a staro se možda može oporaviti. Stoga je najbolje posavjetovati se s iskusnim agronomom.


Nisu samo loza i trešnje ove godine stradale zbog puno kiše i velikih vrućina, pa pregledajte vrt u potrazi za ostalim biljkama koje su oboljele od plamenjače, a koje bi mogle biti prijenosnici, odnosno vektori za transfer gljivične bolesti na lozu i voćke. Svakako pokupite i sve ostatke osušenih biljaka, koje su mogle biti zahvaćene plamenjačom, i iznesite ih iz vrta. S voćaka skinite takozvane »mumije«, osušene plodove, počupajte korov i pazite da oko biljaka ima dovoljno mjesta za cirkulaciju zraka.


Gljivične bolesti lako se razviju u vrtovima koji su pretrpani biljkama, pogotovo ako još i klima kao što je bila ovosezonska u tome pomogne.