
Foto: Shutterstock
Jedno od najkorištenijih i najcjenjenijih povrća u mediteranskoj kuhinji
povezane vijesti
Vrlo je bogata vitaminima, vlaknima i folnom kiselinom, a njezina svestranost ju čini idealnom za brojne kulinarske pripreme.
Ovo povrće je lako probavljivo, zasitno i bogato aktivnim sastojcima korisnim za dobrobit organizma.
Ima visok sadržaj mineralnih soli i vitamina te različita blagotvorna djelovanja.
Konzumacija blitve preporuča se kod cistitisa ili bolesti bubrega zbog osvježavajućih i diuretičkih svojstava.
Pospješujući eliminaciju tekućine iz tijela, ima duboko detoksikacijsko djelovanje i potiče proizvodnju žuči i želučanih sokova koji pomažu probavi.
Nadalje, potpomaže motilitet crijeva pa je indicirana u slučaju zatvora.
Djeluje zaštitno na tkiva, toliko da se ubraja među namirnice korisne za sprječavanje nastanka nekih oblika raka.
Naposljetku, zbog značajnog udjela folne kiseline i željeza ima svojstva protiv anemije.
Od skuhanih, iscijeđenih i nasjeckanih listova blitve mogu se napraviti umirujući i protuupalni oblozi koji se koriste kod opeklina, ogrebotina i čireva.
Kao i za sve povrće, i blitvu je poželjno kuhati na pari ili jesti sirovu kako se ne bi uzalud potrošile dragocjene hranjive tvari koje sadrži.