Foto: Pixabay
Nedavna analiza otkrila je da ugrizi mogu izazvati stanje s teškim simptomima
povezane vijesti
- Ostavio argentinsku dogu bez nadzora pa istrčala na ulicu i ugrizla 54-godišnjaka te napala njegovog aljaškog malamuta
- Vlasnik hrvatskog ovčara ostavio bez nadzora. Pas izišao iz dvorišta na ulicu, ugrizavši 79-godišnjakinju
- Ostavio psa bez nadzora, istrčao iz dvorišta na ulicu te napao i ugrizao dijete
Prije nešto više od deset godina, istraživači su otkrili da ugrizi krpelja mogu uzrokovati da neki ljudi razviju alergiju na hranu i to na meso i mesne proizvode, alergijsko stanje koje se naziva alfa-gal sindrom (AGS).
Stanje je dobilo ime po ugljikohidratu koji se obično nalazi u proteinima kod većine sisavaca, uz značajnu iznimku primata, kao što su ljudska bića.
Alfa-gal se pojavljuje na svim vrstama tkiva sisavaca koji nisu primati, što znači da ga ima i u mesu, poput svinjetine, govedine, kunića i janjetine, te u životinjskim proizvodima, poput mlijeka i želatine.
No, posljednjih su godina istraživači također otkrili da se alfa-gal nalazi u slini krpelja.
I, iz razloga koje istraživači još nisu otkrili, neki ljudi koje su ugrizli krpelji razvijaju vrstu antitijela koja se nazivaju IgE anti alfa-gal.
Ovo antitijelo može pomoći u zaštiti od ugriza krpelja, ali ih također čini alergičnima na sve što sadrži alfa-gal, poput mesa i životinjskih proizvoda.
“Alfa-gal sindrom je veliki javnozdravstveni problem u nastajanju, s potencijalno ozbiljnim zdravstvenim učincima koji mogu biti doživotni za neke pacijente. Neophodno je da liječnici budu svjesni AGS-a kako bi mogli pravilno procijeniti, dijagnosticirati i liječiti svoje pacijente te ih također educirati o prevenciji ugriza krpelja kako bi zaštitili pacijente od razvoja ovog alergijskog stanja,” ističu stručnjaci.
Simptomi se često pojavljuju dva do šest sati nakon konzumacije hrane koja sadrži alfa-gal ili druge vrste izloženosti ugljikohidratima (na primjer, lijekovi obloženi želatinom).
U nekim slučajevima alergijska reakcija može kasniti nekoliko sati, nije jasno što je iza toga, ali se smatra da alfa-gal može imati sporiju probavu i apsorpciju od drugih alergena.